Iñaki Urdangarín, Duce de Palma de Mallorca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Iñaki Urdangarín
Duce de Palma de Mallorca
Iñaki Urdangarín
Iñaki Urdangarín
Căsătorit(ă) cu Infanta Cristina a Spaniei
Urmași Juan Valentín Urdangarín y de Borbón
Pablo Nicolás Urdangarín y de Borbón
Miguel Urdangarín y de Borbón
Irene Urdangarín y de Borbón
Tată Juan María Urdangarín Berriochoa
Mamă Claire Liebaert Courtain
Naștere 15 ianuarie 1968 (1968-01-15) (47 de ani)
Zumárraga, Țara Bascilor, Spania

Iñaki Urdangarín Liebaert, duce de Palma de Mallorca (n. 15 ianuarie 1968) este un handbalist spaniol. Soția sa este infanta Cristina a Spaniei, fiica cea mică a regelui Juan Carlos I al Spaniei și a reginei Sofía a Spaniei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Iñaki Urdangarín este fiul lui Juan María Urdangarín Berriochoa (n. 1932) și a soției acestuia, Claire Liebaert Courtain (n. 1945). El și-a petrecut aproape întreaga viață la Barcelona. Are un frate mai mare numit Miguel (Mikel) Urdangarín Liebaert (n. 1967) și cinci surori: Ana, Clara, Cristina, Laura și Lucía. Bunicii paterni sunt Laureano de Urdangarín y Larrañaga (1898–1982) și Ana de Berriochoa y Elgarresta (1902–1996) și provin din nobilimea de mijloc.

La vârsta de 18 ani a devenit jucător profesionst de handbal la FC Barcelona, unde a rămas până la retragerea sa din 2000. A fost cel mai de succes handbalist al Spaniei, câștigând peste 40 de trofee. Între timp a studiat la Escuela Superior de Administración y Dirección de Empresas din Barcelona de unde a obținut un master în afaceri administrative.

Ca membru al echipei de handbal a Spniei, a participat la Jocurile Olimpice din 1992, 1996 și 2000.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La Jocurile de la Atlanta din 1996 a întâlnit-o pe infanta Cristina cu care s-a căsătorit la Barcelona la 4 octombrie 1997. Împreună au patru copii, toți născuți la Barcelona:

  • Juan Valentín Urdangarín y de Borbón (n. 29 septembrie 1999)
  • Pablo Nicolás Urdangarín y de Borbón (n. 6 decembrie 2000)
  • Miguel Urdangarín y de Borbón (n. 30 aprilie 2002)
  • Irene Urdangarín y de Borbón (n. 5 iunie 2005)

Au locuit în Barcelona până în 2009, unde Urdangarín a fost director de planificare și dezvoltare pentru Motorpress Ibérica și partener fondator la Nóos Consultoría Estratégica. Din 2009 ei locuiesc la Washington DC, unde el lucrează pentru Telefónica.

Este membru al Comitetului Olimpic Spaniol din 4 aprilie 2001 și a fost ales prim-vicepreședinte la 16 februarie 2004. În 2001, ducele de Palma a primit Marea Cruce a Ordinului Regal spaniol a Meritul Sportiv ( Real Orden del Merito Deportivo).[1]

Scandal de corupție[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2011, Urdangarín a fost acuzat că a deturnat fonduri publice pentru interese particulare prin fundația sa Nóos institute.[2] Evenimentele în cauză s-au întâmplat în perioada 2004-2006. Presa spaniolă a anunțat că ducele este acuzat că ar fi redirecționat o parte din suma de 6 milioane de euro, primită de fundația sa non-profit din partea guvernelor regionale, pentru a organiza evenimente sportive. O parte din bani ar fi ajuns în conturile altor companii pe care el le conduce.

Un purtător de cuvânt al Casei Regale a declarat că s-a convenit ca ducele sǎ nu ia parte la îndatoririle oficiale cât timp continuǎ investigațiile. Deși soția sa este coproprietară la una dintre firmele cercetate în dosar, fiica cea mică a regelui nu este cercetată oficial.

În decembrie 2011, Biroul Anticorupție a confirmat faptul că ducele a trimis sume importante din bani publici pentru paradisurile fiscale din Belize și Marea Britanie. În discursul regelui de Crăciun, la 24 decembrie 2011, regele Juan Carlos a declarat că "La justicia es igual para todos" ("Justiția este aceeași pentru toți"), sugerând o trimitere puternică spre ginerele său deși a doua zi el a dat înapoi spunând că a vorbit în general.[3]

La 6 februarie 2012, ducele de Palma de Mallorca a trebuit să apară în fața unui judecător peste acuzațiile de corupție.[4] El este cercetat alături de alte 14 persoane, inclusiv Jaume Matas, fostul premier al Insulelor Baleare.[5][6] La 25 februarie 2012 el a venit din nou în Mallorca să răspundă la întrebări în fața judecătorului Jose Castro.

La 26 ianuarie 2013, Casa Regală spaniolă a eliminat secțiunea despre ducele de Palma, Inaki Urdangarin de pe site-ul său oficial.

Note[modificare | modificare sursă]