Hole (formație)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Hole a fost o formație de rock alternativ americană înființată în 1989 în Los Angeles.


1989-1992: începutul[modificare | modificare sursă]

În 1989, Courtney Love, care-și incercase anterior norocul ca solistă a trupei Faith No More și ca membră a trupei Babes in Toyland, dădea un anunț într-un ziar local. În urma acestui anunț, ea îl va întâlni pe Eric Erlandson, cu care-și va fonda propria trupă, numită Hole, împreună cu Caroline Rue și Jill Emery. Hole lansează, în formula anterior menționată, primul album, numit „Pretty on the Inside” în 1991. Albumul a fost produs de basista trupei Sonic Youth, Kim Gordon și de solistul Gumball, Don Flemming, iar principalul single de pe album, „Teenage Whore”, a ajuns în fruntea topurilor indie din Marea Britanie în același an.

1992-1995: Schimbări majore[modificare | modificare sursă]

În 1992, Courtney Love se căsatorește cu solistul/chitaristul Nirvana, Kurt Cobain. În același an ea devine și mamă, dând naștere unei fete, Frances Bean. Un an mai târziu, trupa ei semnează un contract cu casa de discuri Geffen. Un an mai târziu, în 1994,Hole lansează al doilea album, numit „Live Through This”, la doar o săptămâna dupa sinuciderea lui Cobain.

2 luni mai târziu, basista trupei, Kristen Pfaff, moare în urma unei supradoze de heroină. Ea este înlocuită, ulterior, de Melissa Auf der Maur. Principalele single-uri de pe „Live Through This”, „Miss World”, „Doll Parts” și „Violet”, au ajuns să fie difuzate pe MTV, iar albumul sa fie aclamat de numeroase reviste de specialitate, care l-au inclus în lista celor mai bune albume ale anului 1994.


1998-Succes și aclamarea criticilor[modificare | modificare sursă]

Al treilea album, „Celebrity Skin”, a fost lansat in 1998. Majoritatea pieselor de pe album au fost scrise de Courtney, pe alocuri cu ajutorul lui Billy Corgan, solistul Smashing Pumpkins.

În același an trupa este nominalizata la Premiile Grammy, la categoriile Best Rock Album, Best Rock Song (pentru piesa „Celebrity Skin”) și Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group.

Interesant este faptul că, deși este creditată ca membru pe coperta albumului, Patty Schemel (tobe), nu a cântat pe album, părăsind trupa ulterior din motive necunoscute. Ea este înlocuită de Samantha Maloney.

2000-2002-Ultimii ani ai trupei și despărțirea acesteia[modificare | modificare sursă]

Supărată de felul în care casa de discuri s-a comportat în matere de promovare a albumului, Courtney a dat în judecată casa de discuri Universal Music cu scopul de a-și încheia contractul. În 2001, ea a incercat sa lanseze o nouă trupă (Bastard); aceasta semnând un contract cu casa de discuri Epitaph. Ulterior, trupa s-a dizolvat, iar Hole, ramasă fară Melissa Auf der Maur (care a intrat în trupa Smashing Pumpkins), se destramă în 2002, Love postând un mesaj pe site-ul trupei, anunțând acest lucru.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]