Henryk Szeryng

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Henryk Szeryng
Henryk Szeryng (1964).jpg
Henryk Szeryng
Date personale
Născut[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Varșovia, Regatul Poloniei Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani)[1][2][3][4][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
Kassel, Germania Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieviolonist Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalmuzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)vioară  Modificați la Wikidata
PremiiLegiunea de Onoare în grad de Ofițer[*]
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*]
Officer of the Order of the Crown[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Henryk Szeryng (n. ,[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Varșovia, Regatul Poloniei – d. ,[1][2][3][4][6][7][8][9] Kassel, Germania) a fost un mare violonist polonez de origine evreiască, stabilit in Mexic.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Polonia la Żelazowa Wola (locul de naștere a lui Chopin) în 1918, în familia unui om de afaceri evreu și a soției sale iubitoare de muzică. La naștere a primit și numele ebraic Tzvi (Hirsch in idiș și germană, și al cărui corespondent polonez obișnuia sa fie Henryk). Primele lecții de pian le-a primit de la mama sa. Cum fratele său mai mare, Georg (Jerzy), cânta la vioară, și Henryk a început studiul viorii de la vârsta de șapte ani și jumătate. Primul său profesor în acest instrument i-a fost Mauricy Frenkel, elev al renumitului Leopold Auer din Sankt Petersburg care l-a introdus și în nuanțele stilurilor diferite de cântat la vioară, între care cel "rus" (difuzat de Auer, de fapt, în tradiția austro - ungară) și cel " franco-belgo-polonez" (al școlii lui Wieniawski). La recomandarea violonistului Bronislaw Huberman, care era prieten al familiei, Henryk a continuat apoi studiul viorii la Berlin cu Carl Flesch. În 1933 a debutat ca solist interpretând Concertul pentru vioară de Johannes Brahms. Între 1933 și 1939 a studiat compoziția cu Nadia Boulanger la Paris. Pe parcusul celui de al doilea război mondial a fost angajat ca traducător pentru guvernul polonez aflat în exil (Szeryng vorbind fluent șapte limbi) și a dat aproximativ 300 de concerte pentru trupele aliate pe tot globul. Cu ocazia concertului dat în Mexico City a primit oferta de a prelua catedra de vioară a universității din oraș. A acceptat oferta și a devenit cetățean mexican în 1946.

Szeryng s-a concentrat pe activitatea de profesor înainte de a-și relua cariera concertistică în anul 1954. Debutul său la New York a fost primit cu ovații urmat fiind de lungi turnee care vor continua pe tot parcursul vieții. A murit la Kassel în Germania, în timpul unui turneu. A fost întotdeauna recunoscut pentru interpretarea sa inteligentă, nepretențioasă și cu mare respect față de compozitor.

A deținut două viori de mare valoare: Del Gesu “Le Duc” și Stradivarius-ul “Regele David”. Cel dintâi este instrumentul pe care a concertat și a înregistrat cel mai mult iar cel din urmă, inestimabil, l-a donat statului Israel.

Premii și Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

Premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare a muzicii de cameră:

Grand Prix du Disque:

 • Grand Prix du Disque 1956 pentru Sonatele și Partitele Solo de J.S.Bach (DGG)
 • Grand Prix du Disque 1959 pentru concertul pentru vioară de Brahms împreună cu London Symphony Orchestra condusă de Pierre Monteux

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

Nathan Dunevich - Virtuosi - Cei mai mari violoniști - De la Paganini la Midori (Virtuozim - Gdoley hakanarim - MiPaganini 'ad Midori) - Zmora - Bitan Publishers, Or Yehuda, Israel , 2003 (în ebraică)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d „Henryk Szeryng”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 3. ^ a b c d Henryk Szeryng, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 4. ^ a b c d Henryk Szeryng, SNAC, accesat în  
 5. ^ a b Henryk Szeryng, International Music Score Library Project, accesat în  
 6. ^ a b c d Henryk Szeryng, Munzinger-Archiv, accesat în  
 7. ^ a b c d Henryk Szeryng, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 8. ^ a b c d Henryk Szeryng, Store norske leksikon 
 9. ^ a b c d Henryk Bolesław Szeryng, Internetowy Polski Słownik Biograficzny 

Legături externe[modificare | modificare sursă]