Henriette Cappelaere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henriette Cappelaere
Date personale
Născutăsecolul al XIX-lea Modificați la Wikidata
Decedatăsecolul al XIX-lea Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireLéon Cogniet  Modificați la Wikidata
Portretul lui Harriet Howard, 1850, ulei pe pânză, în colecția Château de Compiègne

Henriette Jacotte Cappelaere (n. secolul al XIX-lea – d. secolul al XIX-lea) a fost o pictoriță franceză activă din 1846 până în 1859.

Se cunosc puține lucruri despre viața lui Cappelaere, deși a fost inclusă în Dictionnaire Général des Artistes de l'école française depuis l'origine des arts du dessin jusqu'à nos jours realizat de Émile Bellier de La Chavignerie⁠(d) în 1882. Originară din Paris și elevă a lui Léon Cogniet, a expus la Saloanele din Paris din 1846, 1848, 1849 și 1859. Producția ei a constat în principal din portrete, picturi de gen și picturi de câini. În 1850 locuia la adresa rue Godot-de-Mauroy 22, care mai târziu avea să devină parte din arondismentul 9 din Paris. În acel an și-a expus cele mai cunoscute lucrări la Salon; una dintre ele a fost un portret al lui Harriet Howard⁠(d), amanta lui Napoleon al III-lea, iar cealaltă a fost o pictură a câinelui acestuia, Ham. Astăzi, ambele lucrări se află în colecția Château de Compiègne.[1][2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ National Museum of Women in the Arts, Washington D.C. (). Royalists to Romantics: Women Artists from the Louvre, Versailles, and Other French National Collections. London: Scala Publishers Limited. ISBN 9781857597431. 
  2. ^ Base Joconde