Harlem Shake

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Harlem Shake

Harlem Shake (în română Zguduirea, zgâlțâirea din Harlem) este un fenomen pe internet care a apărut în urma obținerii a unui video postat pe YouTube[1], un mare număr de vizualizări. Video-ul original postat în data de 2 februarie 2013, a fost filmat de 5 tineri australieni, și a adunat într-o singură săptămână 2,7 mln. de vizualizări, iar pe data de 18 februarie, avea deja 11,0 milioane.

Imediat după ce a apărut pe Internet au apărut zeci de videouri "imitând" fenomenul. Se crede că acest video este primul pe internet, care a devenit nu mai puțin popular decât bine cunoscutul Gangnam Style[2], care s-a menținut pe poziții de vârf în 2012. După datele din 15 februarie, numărul total de vizionări al videourilor Harlem Shake depășește 120 milioane de vizualizări [3].

Esența dansulului constă în aceea că în partea introductivă, primele 14-15 secunde, dansează un singur om care poartă o pălărie (de obicei, o cască), în același timp alte persoane sînt implicate în activități de rutină, după care, videoclipul e întrerupt preț de fracțiune de secundă, iar când revine, toți oamenii în costume de dans sau aproape goi, fac mișcări haotice, luând poziții neobișnuite sau făcând mișcări erotice[4]. Videoul durează de obicei 30-35 de secunde. Acompanierea muzicală, constiruie un pasaj din singleul "Harlem Shake", a muzicianului american Baauer. Se crede că lungimea scurtă a videourilor este una dintre cheile de la popularitatea a acestora[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Harlem Shake v1 (TSCS original), primul video Harlem Shake postat pe YT
  2. ^ Fenomenul anului pe internet: ce este de fapt "Harlem Shake"?
  3. ^ „Will the Harlem Shake viral meme ever stop?”. . Accesat în . YouTube says more than 25,000 videos have been posted since the start of February, drawing over 120 million views....A group of teenagers known as The Sunny Coast Skate from Queensland Australia, were the first to respond and the rest, as they say, is history. 
  4. ^ Fenomenul Harlem Shake cucerește Clujul
  5. ^ „YouTube:Here's How 'Harlem Shake' Went Viral”. Mashable. . Accesat în .