Hanul cu Tei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hanul cu Tei
Poziționare
Coordonate44°25′55.80″N 26°6′7.34″E ({{PAGENAME}}) / 44.4321667°N 26.1020389°E
LocalitateBucurești
Țara România
AdresaStr. Hanul cu Tei, sector 3
Edificare
Data începerii construcției1833
Data finalizăriiSfârșitul secolului al XIX-lea
Clasificare
Cod LMIB-II-a-B-18908

Hanul cu Tei este unul din puținele hanuri vechi care mai există din centrul Bucureștiului.

Istoric[modificare | modificare sursă]

A fost construit în anul 1833 de către Anastasie Hagi, Gheorghe Polizu și Ștefan Popovici, pe strada Lipscani. Era cunoscut și sub numele de Hanul de pe Ulița cea mare a Marchitanilor. Este singurul han istoric din București care și-a păstrat forma de origine. La intrarea de pe strada Blănari încă se poate vedea „sigiliul” primilor proprietari: „A.P.” și „S.P.”

Fiecare proprietar avea 14 magazine, situate în partea de sus a pivnițelor cu boltă. Doar trotuarul și camera gardianului erau proprietate comună. Negustori importanți ai vremii respective au locuit în acest han, printre care și Constantin Anastasiu, care a înființat magazinul „La Vulturul de Mare cu Peștele în Ghiare”, clădire care încă există, fiind transformată într-o bancă, aproape de magazinul Cocor.

Astăzi, fostul han este un loc unde se organizează diverse galerii de artă, iar în pivniță a fost deschis un bar. Porțile sale de fier bogat ornamentate oferă acces atât de pe strada Lipscani, cât și de pe Blănari. De asemenea, fațada de sticlă a hanului este tipică Țării Românești.

Monument istoric[modificare | modificare sursă]

Ansamblul de arhitectură „Hanul cu Tei” este înscris pe Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul București - la nr. crt. 1178, cod LMI B-II-a-B-18908.[1]

Strada Hanul cu tei[modificare | modificare sursă]

De asemenea, ansamblul „Hanul cu Tei” este înscris în nomenclatorul stradal al municipiului București ca stradă.[2] Strada Hanul cu Tei este situată în centrul istoric al municipiului București, în sectorul 3, este orientată de la sud spre nord și se desfășoară pe o lungime de 75 de metri între străzile Lipscani și Blănari.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista monumentelor istorice 2010 Municipiul București, www.espaco.ro, accesat la 5 noiembrie 2014” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Lista strazilor pe sectoare, Bucuresti - dreptonline.ro, accesat la 5 noiembrie 2014
  • Radu Olteanu, Bucureștii în date și întâmplări ("Bucharest in facts and events"), Editura Paideia, Bucharest 2002
  • Cristian Romano, Iosif Romanov, librar, editor și tipograf din București în prtima jumătate a secolului al XIX lea - Anuarul Arhivelor Municipiului București nr. 1/1996, pag. 32-42.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hanul cu Tei