Haltere la Jocurile Olimpice de vară din 1896 - ridicarea cu o mână

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Proba de ridicare cu o mână, o probă similară cu proba de smuls modern, a fost una dintre cele două probe de haltere din programul de haltere de la Jocurile Olimpice de vară din 1896.

Viggo Jensen, rănit de la prima probă, a reușit să ridice doar atât cât să câștige o medalie de argint, în timp ce Launceston Elliot i-a depășit cu mult pe toți ceilalți atleți câștigând prima medalie de aur la Jocurile Olimpice pentru Regatului Unit.

Alexandros Nikolopoulos a ridicat 57,0 kilograme cu o singură mână, ceea ce l-ar fi plasat la egalitate cu Jensen dacă ar fi ridicat aceeași greutate cu cealaltă mână. El a ridicat doar 40,0 kilograme cu cealaltă, dar a obținut locul al treilea, deoarece Sotirios Versis nu a putut ridica decât 40,0 kilograme cu ambele mâini.

Prințul George al Greciei și Danemarcei, unul dintre judecători, și-a demonstrat forța după eveniment, mutând cu ușurință una dintre greutățile grele, după ce un asistent s-a chinuit să îndepărteze greutatea din zona de concurs.[1][2]

Context[modificare | modificare sursă]

Aceasta a fost singura apariție a acestui eveniment de ridicare cu o singură mână. Evenimente oarecum similare au avut loc și la alte Jocuri: în 1904 a avut loc o probă de haltere pentru toate categoriile de greutate, iar în 1924 au existat două probe de ridicare cu o singură mână (smuls și aruncat) în cadrul probelor combinate.

Printre cei mai buni halterofili la Atena s-au numărat Launceston Elliot și Lawrence Levy din Marea Britanie și Viggo Jensen din Danemarca. De asemenea, au concurat și doi halterofili greci. Levy s-a retras din toate competițiile de haltere după ce i s-a spus că nu va exista o probă de haltere cu două mâini, dar a fost jurat și asistent al lui Elliott.[3][1]

Formatul competiției[modificare | modificare sursă]

În cea de-a doua probă de haltere, desfășurată imediat după prima, a fost permisă ridicarea greutăților cu o singură mână. Halterofilii trebuiau să efectueze ridicarea cu fiecare mână în parte, succesiv. Tehnica era similară cu cea a probei moderne de smuls. Ridicătorii au avut la dispoziție trei încercări. Fiecare ridicător a efectuat o încercare înainte ca ceilalți să efectueze a doua încercare. După ce fiecare a ridicat de trei ori, primii trei au primit încă trei încercări.[4][1][5]

Program[modificare | modificare sursă]

Dată Oră Etapă
Gregorian Iulian
Marți, 7 aprilie 1896 Marți, 26 martie 1896 Finală

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Loc Sportiv Țară Greutate (kg)
1 Elliot, LauncestonLaunceston Elliot Marea Britanie 71,0
2 Jensen, ViggoViggo Jensen Danemarca 57,0
3 Nikolopoulos, AlexandrosAlexandros Nikolopoulos Grecia 57,0/40,0
4 Versis, SotiriosSotirios Versis Grecia 40,0

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Unlimited, One Hand, Men”. Olympedia. Accesat în . 
  2. ^ Official Report, part two, p. 71.
  3. ^ „Weightlifting at the 1896 Summer Olympics”. Olympedia. Accesat în . 
  4. ^ „Weightlifting at the 1896 Athina Summer Games: Men's Unlimited, One Hand”. Sports Reference. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Official Report, part two, p. 70.