Haltere la Jocurile Olimpice de vară din 1896 - ridicarea cu două mâini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Proba de ridicare cu două mâini a fost una dintre cele două probe de haltere din programul de haltere de la Jocurile Olimpice de vară din 1896. Au participat șase atleți. Viggo Jensen din Danemarca și Launceston Elliot din Marea Britanie au ridicat amândoi 111,5 kilograme, iar Prințul George a stabilit că Jensen a efectuat ridicarea mai bine decât Elliot. Un protest al delegației britanice a dus la acordarea de noi încercări fiecărui atlet pentru a-și îmbunătăți punctajul. Niciunul dintre ei nu a reușit, iar rezultatele au rămas cele stabilite inițial, Jensen câștigând medalia de aur. Cu toate acestea, Jensen a avut de suferit din cauza ridicărilor suplimentare, deoarece a suferit o ușoară accidentare în încercarea de a ridica mai mult decât era capabil.

Context[modificare | modificare sursă]

Aceasta a fost prima din cele două prezențe ale acestei probe la Jocurile Olimpice, următoarea competiție fiind organizată în 1904.

Printre cei mai buni halterofili la Atena s-au numărat Launceston Elliot și Lawrence Levy din Marea Britanie și Viggo Jensen din Danemarca. Au concurat și doi halterofili greci, alături de gimnastul german Carl Schuhmann și jucătorul maghiar de tenis Momčilo Tapavica. Levy s-a retras din toate competițiile de haltere după ce i s-a spus că nu se va organiza o probă de haltere cu două mâini, deși a fost jurat și asistent al lui Elliott.[1][2]

Formatul competiției[modificare | modificare sursă]

În prima probă de ridicare a greutăților, au fost folosite două mâini pentru a ridica greutățile. Tipul de ridicare folosit a fost similar cu cel modern, folosind o halteră. Sportivii au avut la dispoziție trei încercări. Fiecare sportiv a efectuat o încercare înainte ca ceilalți sportivi să efectueze a doua încercare. După ce fiecare a ridicat de trei ori, primii trei clasați au primit alte trei încercări.[3][2][4] În caz de egalitate departajarea urma să fie decisă prin judecarea stilului de ridicare, deși, în urma unui protest britanic, s-au acordat încercări suplimentare celor doi sportivi care erau la egalitate.[2]

Program[modificare | modificare sursă]

Dată Oră Etapă
Gregorian Iulian
Marți, 7 aprilie 1896 Marți, 26 martie 1896 Finală

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Loc Sportiv Țară Greutate (kg)
1 Jensen, ViggoViggo Jensen Danemarca 111,5
2 Elliot, LauncestonLaunceston Elliot Marea Britanie 111,5
3 Versis, SotiriosSotirios Versis Grecia 90,0
4 Papasideris, GeorgiosGeorgios Papasideris Grecia 90,0
Schuhmann, CarlCarl Schuhmann Germania 90,0
6 Tapavicza, MomcsillóMomcsilló Tapavicza Ungaria 80,0

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Weightlifting at the 1896 Summer Olympics”. Olympedia. Accesat în . 
  2. ^ a b c „Unlimited, Two Hands, Men”. Olympedia. Accesat în . 
  3. ^ „Weightlifting at the 1896 Athina Summer Games: Men's Unlimited, Two Hands”. Sports Reference. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Official Report, part two, p. 70.