Grebenaț, Banatul de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Grebenaț, Banatul de Sud
—  așezare umană  —
Grebenaț, Banatul de Sud
Grebenaț, Banatul de Sud
Grebenaț, Banatul de Sud se află în Serbia
Grebenaț, Banatul de Sud
Grebenaț, Banatul de Sud
Grebenaț, Banatul de Sud (Serbia)
Poziția geografică
Coordonate: 44°54′00″N 21°14′07″E / 44.9°N 21.235277777778°E / 44.9; 21.235277777778

Țară Flag of Serbia.svg Serbia
Regiune autonomă[*] Flag of Vojvodina.svg Voivodina
District Banatul de Sud

Altitudine 60 m.d.m.

Fus orar UTC+1
Cod poștal 26347

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata
Biserica ortodoxă română

Grebenaț (sârbă Grebenac, maghiară Gerebenc, germană Grebenatz) este o localitate în Districtul Banatul de Sud, Voivodina, Serbia. Satul este locuit, în majoritate, de etnici români. La recensământul din 2002 au fost înregistrați 1.017 locuitori.

Aici s-a născut poetul de origine română Vasko Popa. A studiat la Universitatea din Bucuresti și apoi la Viena. In al II-lea razboi mondial a luptat ca partizan și a fost luat prizonier și ținut în captivitate într-un lagar de concentrare german.

Tot aici s-a născut Petru Lungu, care s-a înrolat în armata română și a luptat în al II-lea război mondial fiind remarcat în bătăliile cu armata roșie. A fost luat prizonier la cotul Donului. A făcut și campania din Vest contra Germaniei. Nu s-a putut reîntoarce acasă unde avea o soție datorită persecuțiilor de după război. A rămas apoi în Franța de unde s-a înrolat în legiunea străină. A luptat apoi în Africa și în Vietnam, fiind luat prizonier la Dien Ben Phu, la capitularea francezilor. S-a căsătorit cu o vietnameză și apoi la retragerea trupelor americane după pacea lui Nixon a revenit în Europa. Prima soție din Grebenaț s-a mutat în Satchinez în Banatul Românesc. Petru a murit în 1999.

Prezența românilor este atestată de la începutul secolului al X-lea. Există o cruce de piatră la cimitirul din Grebenaț din anul 1297 și există document atestat la Viena din anul 1345 despre un proces la tribunal între familia Luca si o altă familie.

Grebenaţ în Harta Iosefină a Banatului, 1769-72