Grebenaț, Banatul de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Grebenaț, Banatul de Sud
—  așezare umană  —
Grebenaț, Banatul de Sud
Grebenaț, Banatul de Sud
Grebenaț, Banatul de Sud se află în Serbia
{{{alt}}}
Grebenaț, Banatul de Sud
Grebenaț, Banatul de Sud (Serbia)
Poziția geografică
Coordonate: 44°54′00″N 21°14′07″E / 44.9°N 21.235277777778°E / 44.9; 21.235277777778

Țară Flag of Serbia (2004-2010).svg Serbia
Regiune autonomă[*] Flag of Vojvodina.svg Voivodina
District Banatul de Sud
Biserica ortodoxă română

Grebenaț (sârbă Grebenac, maghiară Gerebenc, germană Grebenatz) este o localitate în Districtul Banatul de Sud, Voivodina, Serbia. Satul este locuit, în majoritate, de etnici români. La recensământul din 2002 au fost înregistrați 1.017 locuitori.

Aici s-a născut poetul de origine română Vasko Popa. A studiat la Universitatea din Bucuresti și apoi la Viena. In al II-lea razboi mondial a luptat ca partizan și a fost luat prizonier și ținut în captivitate într-un lagar de concentrare german.

Tot aici s-a născut Petru Lungu, care s-a înrolat în armata română și a luptat în al II-lea război mondial fiind remarcat în bătăliile cu armata roșie. A fost luat prizonier la cotul Donului. A făcut și campania din Vest contra Germaniei. Nu s-a putut reîntoarce acasă unde avea o soție datorită persecuțiilor de după război. A rămas apoi în Franța de unde s-a înrolat în legiunea străină. A luptat apoi în Africa și în Vietnam, fiind luat prizonier la Dien Ben Phu, la capitularea francezilor. S-a căsătorit cu o vietnameză și apoi la retragerea trupelor americane după pacea lui Nixon a revenit în Europa. Prima soție din Grebenaț s-a mutat în Satchinez în Banatul Românesc. Petru a murit în 1999.

Prezența românilor este atestată de la începutul secolului al X-lea. Există o cruce de piatră la cimitirul din Grebenaț din anul 1297 și există document atestat la Viena din anul 1345 despre un proces la tribunal între familia Luca si o altă familie.

Grebenaţ în Harta Iosefină a Banatului, 1769-72