Gottfrid Svartholm

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gottfrid Svartholm
Gottfrid portrait.jpg
Date personale
Născut (35 de ani)
Suedia Suedia
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Ocupațieinformatician Modificați la Wikidata
Prezență online

Per Godfrey Svartholm Warg, cunoscut si ca anakata, nascut in 17 octombrie 1984, e un programator suedez, hacker si cofondator al paginii de internet The Pirate Bay, in 2004, cu Fredrik Neij. Svartholm si Neij au condus si detinut compania PRQ, care a gazduit servere ca The Pirate Bay si Wikileaks. Au vandut afacerea la sfarsitul anilor 2008. Situl web si aplicatia tracker Hypercube e creata de Svartholm.

O parte dintr-un invterviu cu Svartholm in care acesta comenta asupra raidului politiei din 2006 ce a avut loc in sediul The Pirate Bay, se afla in filmul Good Copy Bad Copy si filmul Steal This Film. Totodata este protagonistul documentarului TPB AFK.

In Mai 2013, WikiLeaks a dezvaluit ca Svartholm a colaborat alaturi de organizatie pentru lansarea din 2010 a Collateral Murder, videoclipul unui atac aerian comandat de catre Fortele Aeriene Americane in Baghdad flimat din carlinga unui elicopter. Potrivit WikiLeaks, Svartholm a fost un consultant si a administrat o infrastructura cu o importanta critica din cadrul organizatiei.

In data de 27 noiembrie 2013, acesta a fost extradat catre Danemarca, unde a fost acuzat ca s-a infiltrat in baza de date a securitatii sociale Daneze, baza de date a permiselor de conducere, si a distribuit sistemul IT folosit in zona Schengen. In timp ce isi astepta procesul, acesta a fost detinut in izolare. Procesul s-a terminat pe 31 octombrie 2014, si acesta a fost gasit vinovat de juriu si a primit o sentinta de trei ani si jumatate in inchisoare. Acesta a contestat sentinta, dar, de frica ca acesta si-ar putea evita sentinta, judecatorii au decis ca acesta ar trebui detinut pana la judecarea cauzei

Dupa ce a petrecut trei ani in diferite inchisori din Suedia si Danemarca, acesta a fost eliberat eventual pe 29 septembrie 2015 si este gata sa se intoarca si sa munceasca in IT.