Glutamat monosodic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Glutamatul monosodic (MSG) este o sare sodică din acidul glumatic, un aminoacid non-esențial aparut natural. Este folosit ca aditiv alimentar si este de obicei vandut ca potentiator de gust. Acesta are codul HS 29224220 si codul E621. In comert se mai foloseste sub denumirea de Ajinomoto, Vetsin, Accent si Tasting Powder. El provine din fermentație bacteriană.

Producție și proprietăți chimice[modificare | modificare sursă]

MSG este obținut din fermentație de carbohidrați bacterieni .O productie de 100g/L poate fi preparată în acest fel. Din 1909 până la mijlocul anilor 60’,MSG a fost preparat din hidroliza glutenului de grau,care este aproximativ 25% acid glumatic.Acidul glumatic este unul dintre cei mai putin solubili amino acizi,care facilitează purificarea sa.

Probleme de sănătate[modificare | modificare sursă]

Simptomul complex MSG a fost denumit original “Sindromul restaurantului chinezesc ” când Kwok a raportat simptome la pacienții care au consumat mâncare chinezească. Kwok a sugerat mai multe posibilități în spatele simptomelor pe care acești subiecți le avuseră incluzând:alcool de la gătitul cu vin,conținutul de sodiu sau condimentarea cu MSG. În ciuda acestor sugestii , atenția s-a îndreptat spre MSG și simptomele care apăreau au fost asociate cu acest aditiv alimentar.Un raport provenit de la Federatia Societatii Americane pentru Biologie Experimentala(FASEB) alcătuit in 1995 spre folosul Administrației Americane a Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a concluzionat că MSG poate fi cosumat în siguranță la cantități obișnuite.Totuși,unii oameni pot avea o intoleranță la MSG care să cauzeze “Simptomul complex MSG” si/sau grave simptome astmatice.

Legături externe[modificare | modificare sursă]