Glock

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Glock

Glock 18C generația a 3-a, echipat cu un cartuș cu o capacitate de 19 gloanțe

Loc de origine Austria
Istoric operațional
În uz 1982-prezent
Istoric producție
Proiectant Gaston Glock
An proiectare 1980-1982[1]
Producător Glock Ges.m.b.H.

Glock este o serie de pistoale semi-automatice cu cadru din polimer proiectate și fabricate de producătorul austriac Glock Ges.m.b.H.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima generație de pistoale Glock a fost proiectată începând cu anul 1980 de către inginerul austriac Gaston Glock, iar în 1998 a fost introdusă a doua generație de Glock. Compania austriacă lansează modelul Glock 36 în 1999, și Începând cu modelele lansate după anul 2002, există posibilitatea de a adăuga lanterne tactice pe pistoalele Glock. În 2009 este lansată a patra generație de pistoale, iar în 2017 cea de-a cincea.[1]

În Statele Unite[modificare | modificare sursă]

În 1990, Glock exportă primele pistoale către Statele Unite ale Americii, care intră în atenția publicului și forțelor de ordine datorită inovației și performanței.[1] Pentru că aveau o precizie bună și datorită reducerilor mari pe care Glock a decis să le ofere departamentelor americane de poliție, acestea au început să devină din ce în ce mai populare în rândul forțelor de ordine din Statele Unite.[2]

În prezent, cea mai mare parte dintre forțele de ordine din Statele Unite, incluzând Serviciul Secret au în dotare pistoale Glock.[3][4][5][6]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Glock Model 23 cu lanternă tactică și laser.

Principalele caracteristici care au făcut Glock-ul să crească în popularitate sunt designul unic, performanța, greutatea redusă și durabilitatea oferită de folosirea polimerului în locul metalului, lipsa siguranței pentru trăgaci și costul redus.[7][8][9] De asemenea, pistoalele Glock suportă o varietate destul de mare de accesorii și modificări, cum ar fi:[10]

 • lanterne
 • lasere
 • dispozitive optice
 • amortizoare
 • componente care pot fi înlocuite

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c „1980-1982 Birth of the Glock pistol” [1980-1982 Nașterea pistolului Glock] (în engleză). 
 2. ^ „How The Glock Became America's Weapon Of Choice” [Cum a devenit Glock arma preferată a Americii] (în engleză). . Accesat în . 
 3. ^ Chris Francescani. „US Secret Service switching to 9mm Glock pistols” [Serviciul Secret SUA trece la pistoale Glock 9mm] (în engleză). ABC News. Accesat în . 
 4. ^ „Why do police agencies prefer Glock pistols?” [De ce agențiile de poliție preferă pistoale Glock?] (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „What are the most popular gunsused by law enforcement professionals?” [Care sunt cele mai populare arme folosite de agențiile de aplicare a legii?]. Accesat în . 
 6. ^ „1 Shootout Made the Glock 22 the Most Popular Police Handgun in America” [Un schimb de focuri de armă a făcut Glock 22 cel mai popular pistol de poliție în America]. The National Interest. Accesat în . 
 7. ^ Kerr, Dara (). „Innovation brought the rise of the Glock handgun” [Inovația a adus ascensiunea pistolului Glock]. Cnet (în engleză). Accesat în . 
 8. ^ Erin Mccarthy. „Why the Glock Became America's Handgun” [De ce a devenit Glock arma Americii] (în engleză). Accesat în . 
 9. ^ Tom McHale. „Why are Glocks so popular?” [De ce sunt pistoalele Glock așa de populare?] (în engleză). Accesat în . 
 10. ^ „Best Glock Upgrades [Hands-on]: Defense, Competition, & Custom” [Cele mai bune îmbunătățiri pentru Glock: Apărare, Competiție, Personalizare] (în engleză). . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Paul M., Barrett (). Glock: The Rise of America's Gun (în engleză). Broadway Books.