Ghețarul Fedcenko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ghețarul Fedcenko, imagine din satelit 2008-08-22

Ghețarul Fedcenko (rusă: Федченко) este un ghețar mare în Munții Pamir din provincia nord-centrală Gorno-Badakhshan, Tadjikistan.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Ghețarul este lung și îngust, în prezent are 77 km lungime și acoperă peste 700 km². Este cel mai lung ghețar din lume din afara regiunilor polare[1] și ghețarul aflat la cea mai mare altitudine.[2] Grosimea maximă a ghețarului este de 1000 de metri, iar volumul lui și al zecilor de afluenți este estimat la 144 km³ -aproximativ o treime din volumul Lacului Erie.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Ghețarul urmează o cale spre nord, în general, la est de Piscul Garmo (6595 m). Ghețarul începe la o altitudine de 6200 metri deasupra nivelului mării, și în cele din urmă se topește și se golește în râul Balandkiik în apropiere de granița cu Kârgâzstan, la o altitudine de 2909 metri. Apele sale alimentează în cele din urmă râurile Muksu, Surkhob, Vakhsh și Amu Darya care se varsă în Marea Aral.

La vest se află Muntele Academia de Științe Range, Muntele Garmo, Piscul Ismoil Somoni, Piscul Korzhenevskaya și izvoarele râului Vanj și râul Yazgulyam. La sud se află Piscul Independenței și la est Piscul Gorbunov (6025 m). La nord este Altyn Mazar.

Descoperirea[modificare | modificare sursă]

Ghețarul a fost descoperit în 1878, dar nu pe deplin explorat până în 1928 de către o expediție sovieto-germană condusă de Willi Rickmers Rickmer. Este numit după Alexei Pavlovici Fedchenko, un explorator rus (dar nu descoperitorul ghețarului).

Preocupări legate de topire[modificare | modificare sursă]

Guvernul tadjic și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire faptul că Fedchenko și alți ghețari din Pamir au fost în scădere din cauza încălzirii globale, și că în continuare creșteri de temperatură ar putea pune în pericol aprovizionarea națiunii cu apă și extinderile hidroelectrice.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ In the Karakoram Mountains, Siachen Glacier is 70 km long, Biafo Glacier is 63 km long, and Baltura and Baltoro are 57 km long. The Bruggen or Pio XI Glacier in southern Chile is 64 km long. Kyrgyzstan's South Inylchek (Enylchek) Glacier is 62 km in length. Measurements are from recent imagery, generally with Russian 1:200,000 scale topographic mapping for reference as well as the 1990 Orographic Sketch Map: Karakoram: Sheets 1 and 2, Swiss Foundation for Alpine Research, Zurich.
  2. ^ "Superlative geografice", Editura Ion Creangă, București 1978, Silviu Neguț și Ion Nicolae, pagina 142.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]