Gaziantep FK

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gaziantep FK
Informații generale
Nume completGaziantep Futbol Kulübü A.Ș.
AbreviatGFK
Data fondării1988; ca Sankospor
1999; ca Gaziantep Büyükșehir Belediyespor
2017; ca Gazișehir Gaziantep Futbol Kulübü
2019; ca Gaziantep Futbol Kulübü
Culori            
StadionGaziantep,
Gaziantep
(35.574 de locuri)
CampionatSüper Lig  Modificați la Wikidata
ProprietarSanko Holding[*][[Sanko Holding (organization)|​]]  Modificați la Wikidata
PreședinteCevdet Akınal
AntrenorSuat Kaya[*][[Suat Kaya (fotbalist turc)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online
gazisehirgaziantepfk.org
Echipament
Acasă
Deplasare
Alternativ

Gaziantep Futbol Kulübü este un club de fotbal din Gaziantep, Turcia, care evoluează în Süper Lig, cel mai înalt eșalon al fotbalului turc. Clubul a fost înființat în anul 1988.

Numele inițial a fost Sankospor, sub patronajul Sanko Holding A.Ș., un grup industrial de companii cu sediul în Gaziantep.[1] Culorile inițiale ale clubului au fost albastru și alb.[1] În primii ani, a evoluat doar la nivel de amatori, dar în sezonul 1993-94 a ajuns în al patrulea eșalon al fotbalului din Turcia (TFF 3. Lig). Prima adversară din istoria clubului într-un meci oficial la profeșioniști a fost İslahiyespor, club tot din Gaziantep. Meciul disputat pe 26 septembrie 1993 s-a încheiat 0-0.[2]

În sezonul 1996-97, Sankospor a câștigat Grupa 3 din 3.Lig, cu un avantaj de 17 puncte față de a doua clasată.[3]

La începutul sezonului 1999-2000, numele clubului a fost schimbat în Gaziantep Büyükșehir Belediyespor[4] În sezonul 2004-05, Gaziantep a câștigat Grupa C din 2.Lig. În sezonul 2010-11, în TFF 1. Lig (al doilea eșalon din Turcia), Gaziantep a ajuns în playoff-ul de promovare în Süper Lig, dar a fost învinsă de Orduspor cu 1–0. În același sezon, a mers până în sferturile de finală ale Cupei Turciei, pierzând însă cu 8-0 în dublă manșă în fața echipei Beșiktaș JK.

Numele clubului a fost din nou schimbat, în Gazișehir Gaziantep Futbol Kulübü, după adunarea generală ținută la 15 iunie 2017.[5] Au urmat noi prezențe în playoff-ul de promovare din 1.Lig, dar fără succes.

Însă în sezonul 2018-19, Gaziantep a trecut de Hatayspor cu 5–3 după lovituri de departajare și a promovat în Süper Lig pentru prima dată în istoria clubului, fiind al doilea club din oraș care ajunge în eșalonul de elită după Gaziantepspor.

După promovare, clubul a anunțat aducerea antrenorului român Marius Șumudică, venit pe 13 iunie 2019 când a semnat un contract pentru un sezon cu posibilitate de prelungire.[6] Debutul în Süper Lig a fost înregistrat pe 19 august 2019 când Gaziantep a fost învinsă în deplasare cu 5-0 de Fenerbahçe. În octombrie, numele clubului a fost din nou schimbat, în Gaziantep Futbol Kulübü. Pe 28 octombrie 2019, clubul a anunțat prelungirea contractului lui Șumudică până în 2021.[7] Echipa a încheiat sezonul 2019-2020 pe locul 8. În sezonul 2020-21, după etapa a 17-a, Gaziantep FK ajungea pe primul loc în Süper Lig. Echipa a avut și o serie de 15 meciuri la rând fără înfrângere. [8] După discuții în contradictoriu privind prelungirea contractului, Marius Șumudică a fost demis la 11 ianuarie 2021, locul său fiind luat de portughezul Ricardo Sá Pinto. Sub conducerea lui Sá Pinto, Gaziantep a încheiat pe locul 9. La finalul sezonului 2020-21, Ricardo Sá Pinto a plecat, fiind înlocuit cu Erol Bulut.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Gazișehir Gaziantep, Konukoğlu ile gülüyor” (în turcă). Milliyet. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „İshaliyespor - Sankospor - TFF Match Details” (în engleză). Turkish Football Federation. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Ligler » Misli.com 3. Lig » 3. Lig Arșiv » 1996-1997 Sezonu” (în turcă). Turkish Football Federation. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Gazișehir'in tarihçesi” (în turcă). Sabah. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Gazișehir Gaziantep dördüncü kez isim değiștirdi” (în turcă). Haber7.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Sumudica resmen Gazișehir Gaziantep'te” (în turcă). Anadolu News Agency. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Kerem Kocalar (). „Gaziantep FK'de Sumudica'nın sözleșmesi uzatıldı” (în turcă). Anadolu News Agency. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Demir Grup Sivasspor 2-1 Gaziantep FK (Maç Sonucu)” (în turcă). NTV Spor. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Gaziantep FK la Wikimedia Commons