Gara Newport

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Newport

Gara Newport
Informații generale
AdresăRegatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Newport
Coordonate51°35′23″N 2°59′56″W ({{PAGENAME}}) / 51.5896°N 2.999°V
LiniiLinia Welsh Marches[*]
Linia Gloucester-Newport[*]
Linia North Wales Coast[*]
Magistrala South Wales[*]
Linia Bristol-Exeter[*]
Magistrala Wessex[*]
Ebbw Valley Railway[*][[Ebbw Valley Railway (A commuter railway line in South East Wales)|​]]  Modificați la Wikidata
Gări adiacenteGara Cardiff Central[1]
Severn Tunnel Junction railway station[*][[Severn Tunnel Junction railway station (gară din Regatul Unit)|​]][1]
Cwmbrân railway station[*][[Cwmbrân railway station (gară din Regatul Unit)|​]][1]
Pye Corner railway station[*][[Pye Corner railway station (gară din Regatul Unit)|​]]  Modificați la Wikidata
SpreLondra Paddington, Bristol Temple Meads, Manchester Piccadilly, Birmingham New Street, Cardiff Central, Swansea, Carmarthen
PeroaneModificați la Wikidata
Istoric
Deschisă  Modificați la Wikidata
Alte informații
CodNWP  Modificați la Wikidata
ProprietarNetwork Rail[*]  Modificați la Wikidata
AdministratorTransport for Wales Rail Services[*][[Transport for Wales Rail Services (former train operating company in Wales, United Kingdom)|​]]  Modificați la Wikidata
Trafic
Pasageri (2016/2017)2,641 milioane 3%

Gara Newport (în galeză Casnewydd) este a treia cea mai aglomerată gară din Țara Galilor (după Cardiff Central și Cardiff Queen Street), situată în centrul orașului Newport. Se află la 215 km de Londra Paddington și este administrată de către Arriva Trains Wales. Companiile Great Western Railway și CrossCountry operează, de asemenea, o parte din serviciile care deservesc această gară. Intrarea principală în gară este situată pe Queensway. Gară a fost deschisă în 1850 de către compania South Wales Railway și a fost extinsă foarte mult în 1928.

Servicii[modificare | modificare sursă]

Gara Newport este deservită de trei companii feroviare: Arriva Trains Wales, CrossCountry și Great Western Railway.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Gara actuală este formată din patru peroane numerotate de la 1 la 4 din partea de sud. La început, căile ferate aveau ecartament larg și existau două peroane pentru tranzit de 61 m și un peron terminus în capătul de est al peronului sudic. Tunelurile Hillfield de la vest de gară au fost săpate pe sub Stow Hill în 1840.[2] După închiderea de gărilor Dock Street și Mill Street pentru pasageri în 1880, gara High Street a fost extinsă foarte mult și au fost adăugate două noi peroane de 250 m. Au fost instalate bretele pe aceste noi linii, împărțindu-le astfel în două. După alte modificări, s-a ajuns ca gara să aibă opt peroane.

În aprilie 1961 au fost introduse noi sisteme de semnalizare și au fost efectuate noi modificări la căile de rulare și peroane. Îndepărtarea ulterioară a bretelelor a creat o nouă combinație de peroane și a dus la renumerotarea acestora, care este folosită și astăzi.

Numele[modificare | modificare sursă]

Exteriorul vechii gări, convertită în birouri în 2011

Inițial numită Newport High Street, sufixul High Street a devenit inutil o dată cu închiderea gărilor Mill Street și Dock Street pentru traficul de mărfuri în 1960.[3] Biletele și portalul National Rail folosesc sufixul „South Wales” pentru a diferenția această gară de omonima sa din Essex. În 2007, compania de regenerare urbană Newport Unlimited a propus ca gara să fie redenumită Newport City, dar sugestia nu s-a concretizat.[4]

Panoramă din interiorul noului pod de la scara sudică.
Exteriorul noului terminal deschis în 2010

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c (PDF) https://www.nationalrail.co.uk/Blue%20route%20AS%20map%20v19.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „A Summary of the Early History of Newport”. Bob Trett, newportpast.com. Accesat în . 
  3. ^ Railway Magazine, July 1960
  4. ^ „Newport Unlimited Minutes of the Meeting of the Board held on 22 November 2007”. Newport Unlimited. . Arhivat din original la . Accesat în .