Fundația SCP

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
SCP Foundation (emblem).svg

Fundația SCP (Secure Contain Protect) este o organizație fictivă documentată de către proiectul de scriere colaborativă de ficțiune web cu același nume. În atmosfera fictivă a site-ului, fundația SCP este responsabilă pentru localizarea și izolarea indivizilor, entităților, obiectelor, locațiilor și fenomenelor care violează legile naturii (referite ca SCP-uri). Website-ul real este unul bazat pe comunitate și include multe genuri precum horror, science fiction și fantezie urbană.

Pe pagina de wiki a Fundației SCP, majoritatea lucrărilor constau în "proceduri speciale de izolare"; documentări structurate intern care descriu un obiect SCP și mijloacele prin care este izolat. Website-ul mai conține mii de "Povestiri ale Fundației", care constau în povestiri scurte setate în universul Fundației SCP. Seria a fost apreciată pentru abilitatea de a transmite groază prin stilul științific și academic de scriere, precum și pentru standardele înalte de calitate.

Fundația a inspirat numeroase lucrări, inclusiv jocul horror indie SCP – Containment Breach.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

În atmosfera fictivă a site-ului, Fundația SCP este o organizație secretă însărcinată de către guvernele din jurul lumii să conțină și să studieze indivizii, entitățile, locațiile, obiectele, și fenomenele paranormale care operează în afara legilor naturii (referite drept "Obiecte SCP", ori "SCP-uri"). Dacă nu sunt reținute, obiectele ar reprezenta o amenințare directă asupra vieții umane și a percepției umanității asupra realității și normalității.

Existența SCP-urilor este ascunsă publicului pentru a preveni panica în masă și pentru a lăsa civilizația umană să funcționeze normal. Când un SCP este descoperit, Fundația trimite agenți fie ca să colecteze și să transporte SCP-ul într-o facilitate a Fundației, fie ca să îl rețină în locația unde a fost descoperit dacă transportul nu e posibil. Odată ce SCP-ul este izolat, acesta este studiat de către cercetătorii Fundației. Subiecții de test preluați de Fundație (referiți drept personal de clasă-D) sunt folosiți ca să interacționeze cu SCP-urile periculoase datorită pericolului pe care îl constituie acestea și dispensabilității personalului de clasă-D.

Fundația SCP deține documentații pentru toate SCP-urile aflate în custodia sa, care pot include sau avea legătură cu rapoarte și file asociate. Aceste documentări descriu SCP-urile și includ instrucțiuni pentru păstrarea sigură a acestora.

Exemple de SCP-uri izolate

  • SCP-055 este ceva ce provoacă oricui îl examinează să îi uite caracteristicile variate, în consecință fiind nedescriptibil, excepție făcând ceea ce nu este.
  • SCP-087 este o scară care pare să coboare la infinit. Scara este habitată de SCP-087-1, care este descris drept o față fără gură, pupile sau nări.
  • SCP-108 este un buncăr nazist care poate fi accesibil decât printr-un portal aflat în nasul unei femei.
  • SCP-173 este o statuie umanoidă compusă din armătură, beton și spray de vopsea Krylon. Este inertă când este observată direct, dar atacă oamenii și le rupe gatul atunci când linia de vedere este întreruptă. Este foarte rapid, până în punctul în care se poate mișca mai mulți metri în timp ce observatorul clipește.
  • SCP-294 este un automat de cafea care dispensează orice care este sau poate exista în stare lichidă.
  • SCP-426 este un toaster care nu poate fi menționat decât la persoana întâi.
  • SCP-1171 este o casă a căror geamuri sunt mereu acoperite în condensare; scriind în condensarea de pe sticla geamului, este posibilă comunicarea cu o entitate extra-dimensională ale cărei geamuri sunt de asemenea acoperite în condensare. Această entitate poartă ostilitate semnificativă asupra oamenilor dar nu știe că membrii Fundației sunt oameni.
  • SCP-1609 este un mulci care se teleportează în plămânii oricui se apropie într-o manieră agresivă sau în timp ce poartă o uniformă. A fost anterior un scaun pașnic care se teleporta către oricare persoană în apropiere care simțea nevoia să stea jos, dar a intrat în stadiul agresiv curent după ce a fost introdus într-un tocător forestier de către o organizație rivală.
  • SCP-Aysha

Stilul de scriere[modificare | modificare sursă]

Pe pagina de wiki a acesteia, majoritatea lucrărilor sunt articole de sine stătător care detaliază "procedurile speciale de izolare" ale SCP-ului dat. Într-un articol obișnuit, unui obiect SCP îi este atribuit un număr de autentificare unic. Obiectului SCP îi este apoi atribuit o "clasă a obiectului", bazată pe dificultatea de a îl izola. Documentația prezintă apoi proceduri de izolare potrivite și măsuri de siguranță, urmând apoi descrierea obiectului SCP în cauză. Acte adiționale, precum imagini, date de cercetare ori actualizări de status pot fi de asemenea atașate documentului. Rapoartele sunt scrise într-un ton pseudoștiințific și adesea "cenzurează" informația. Începând cu ianuarie 2020, există articole pentru peste 5300 de obiecte SCP; articole noi sunt adăugate frecvent.

Fundația SCP conține peste 3000 de povești scurte referite drept "Povestiri ale Fundației". Poveștile sunt setate în lumea Fundației SCP, și adesea se concentrează sau fac referire la angajații Fundației SCP ori la entitățile SCP.

Genurile incluse au fost descrise ca fiind science fiction, fantezie urbană și horror.

Legături externe[modificare | modificare sursă]