France Culture

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
France Culture
Data lansării8 septembrie 1963
ProprietarRadio France
Slogan„L'esprit d'ouverture”
Numit în trecutRadiodiffusion de la Nation Française (1944-1945)
Programme National
(1945-1957)
France III-National
(1957-1963)
RTF Promotion (1963)
Onlinehttps://www.franceculture.fr/

France Culture este postul de radio cultural național public francez aparținând grupului Radio France. Oferă o analiză a știrilor economice, istorice, politice, literare și științifice franceze și internaționale. A fost fondat sub acest nume în 1963, dar a existat anterior sub alte nume.

Istoric[modificare | modificare sursă]

La 20 august 1944, la 22:31, Radiodifuziunea Națiunii Franceze a transmis La Marseillaise din Studioul Național de Testare a Radiodifuziunii Vichy din Paris controlat de Rezistența franceză, sub conducerea lui Pierre Schaeffer. Când a fost creat un al doilea program național de radio, Le Program parisien, primul canal a luat numele de Program național la 14 ianuarie 1945 și a beneficiat de rețeaua a aproximativ douăzeci de emițătoare regionale de undă medie reconstruite după Eliberare. Un sondaj al ziarului „Programul Radio” realizat în septembrie 1947 în rândul ascultătorilor francezi a atribuit programului național o cotă de audiență de 24%, chiar în urma Radio-Luxembourg, deși programele sale generale, dar cu caracter cultural perceput ca auster, erau mai puțin populare și distractive decât cele ale radioului periferic sau ale Programului parizian.

Confruntat cu succesul Paris-Inter, care s-a impus ca marele radio generalist al radiodifuziunii franceze, Programul Național și-a pierdut supremația în timpul reorganizării rețelei de radiodifuziune RTF din 29 decembrie 1957 și a fost redenumit France III- National, devenind canalul culturii și artei care reflecta toată activitatea intelectuală franceză la cel mai înalt nivel. În octombrie 1963, numărul canalelor radio RTF a fost redus la trei. Producțiile de prestigiu ale France II și programele culturale ale France III-National au fost reunite într-un nou program care a purtat numele de RTF Promotion. La 8 decembrie 1963, France Culture a primit numele actual, în urma concursului „Baptême RTF 64”[1] lansat ascultătorilor cu ocazia deschiderii Maison de la Radio.[2]

La 1 ianuarie 1975, France Culture a devenit unul dintre cele patru canale ale noii companii naționale de radiodifuziune Radio France, rezultat din destrămarea ORTF.

În 2012, pe baza unei idei originale a lui Emmanuel Ethis, președintele Universității din Avignon, responsabil cu problemele culturii și comunicării la Conferința președinților universităților, France Culture a lansat „France Culture Plus”, un radio pe internet pentru elevi.[3] Din 2016, site-ul France Culture Plus dispare și fuzionează cu site-ul France Culture în secțiunea Conferințe.

Sloganuri[modificare | modificare sursă]

  • „Radioul aparține celor care îl ascultă” (1963)
  • „Plăcerea în minte” (1988)
  • „Lumea aparține celor care o ascultă” (1995)
  • „Schimbă-ți punctul de vedere” (2007)
  • „Și totul se luminează” (2009)
  • „France Culture este pentru tine! "(2013)
  • „Cultura Franței, spiritul deschiderii” (2017)[4]
  • „Pentru vacanțe, bagajul tău este France Culture” (vara 2018)

Directori generali[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Communiqué du concours "Baptême RTF 1964" sur ina.fr
  2. ^ „La mémoire de la FM”. 
  3. ^ France Culture lancera une web radio, Le Figaro, 26 juin 2012.
  4. ^ "France Culture, l'esprit d'ouverture" : une nouvelle signature”, France Culture (în franceză), accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]