Format:Pagina principală/Articol de calitate/70

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Glykon este un șarpe-zeu din mitologia romană, al cărui cult a fost fondat de către "profetul" grec Alexandru din Abonutichus.

În conformitate cu scriitorul satiric Lucian de Samosata (c.120-c.190), de la care provine singura referință literară cu privire la zeitatea sa, cultul șarpelui-zeu Glykon datează de la jumătatea secolului al II-lea, fiind fondat de către profetul grec Alexandru din Abonutichus.

Lucian de Samosata (Λουκιανός Σαμοσατεύς) i-a dedicat șarlatanului, autodenumit "profet", un pamflet extrem de ostil (și amuzant de asemenea) intitulat " Alexandru, falsul profet" ('Aλέξανδρος ή Ψευδόμαντις). El l-a acuzat pe acesta că zeitatea inventată era de fapt o păpușă. Cultul lui Glykon și-a găsit în prezent un adept în persoana scriitorului englez Alan Moore.

Acest cult nu a fost doar o simplă plăsmuire a imaginației satirice a lui Lucian. Există dovezi arheologice solide care susțin existența acestuia. Cultul este probabil originar din provincia romană Macedonia, unde culte similare ale șerpilor existau de secole.

Macedonienii credeau că șerpii au puteri magice legate de fertilitate și există o bogată mitologie pe această temă, ca de exemplu povestea reginei Olympia, mama lui Alexandru Macedon, care a fost fecundată de către Zeus, deghizat în șarpe. Legendele afirmă că regina Olympia i-a povestit lui Alexandru Macedon că tatăl lui nu fusese regele Filip al II-lea al Macedoniei, ci însuși Zeus-Amon, care venise în iatacul ei, transformat în șarpe.