Exatlon România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru sezonul curent, vedeți Exatlon România (sezonul 2).
Exatlon România
Exatlon.png
Informații generale
GenReality Show
Prezentator(i)Cosmin Cernat
Bogdan Socol (ocazional)
Țară de origineRomânia
Limbă(i)română
Nr. de serii2
Nr. de episoade146
Producție
Producător(i) executiv(i)Corina Diaconescu
Companie(i) de producțieAcun Medya
Dideas Production
LocRepublica Dominicană Las Terrenas, Republica Dominicană
Format camerămultiple-camera setup
Perioadă de difuzare220 minute (inclusiv reclame)
Difuzare
Canal originarKanal D
Format imagine1080i (HDTV)
Format audiostereo
Difuzare originară7 ianuarie 2018 (2018-01-07)
Cronologie
Seriale similareSurvivor
Legături externe
Website oficial

Exatlon România este varianta românească a Survivor Turkey, formatul turc derivat din celebrul reality show Survivor. Show-ul prezentat de Cosmin Cernat[1] a fost anunțat la sfârșitul anului 2017 și este difuzat în România de Kanal D, începând din 7 ianuarie 2018. Spre deosebire de formatul american al show-ului Survivor, în versiunea turcă există modificări majore când vine vorba de modul în care se joacă, cum sunt eliminați concurenții și cum este câștigat jocul.

Programul a început cu 20 de persoane, atât persoane cunoscute cât și oameni obișnuiți, care participă la probe ce le pun la încercare pregătirea fizică, viteza de reacție și rezistența psihică. Marele câștigător va intra în posesia premiului final de 100.000 de Euro. Filmările au loc în orașul Las Terrenas, pe coasta de nord a Republicii Dominicane.[2]

Format[modificare | modificare sursă]

În emisiune participă un număr de oameni, atât vedete, cât și oameni de rând, împărțiți în două echipe reprezentative fiecăruia: „Faimoșii” (vedetele) și „Războinicii” (oamenii de rând). Concurenții primesc o cantitate limitată de mâncare și nu au acces la produse de îngrijire personală. Aceștia trebuie să petreacă 5 luni în Republica Dominicană, unde concurează în probe de pregătire fizică, viteză de reacție și rezistență psihică. Probele sunt atât în echipă, cât și individuale. În fiecare săptămână, cele două echipe concurează în probe pentru cazare, recompense, imunitate, dar și în probe internaționale. Începând cu a doua săptămână de joc, în fiecare săptămână, din echipa care a pierdut imunitatea părăsește concursul câte un concurent. În a doua etapă a jocului, concurenții joacă în probe individuale. Concurenții care obțin cele mai multe puncte în probele individuale sunt imuni și nu pot fi eliminați. La finalul celor 5 luni va exista un singur mare câștigător, care va intra în posesia premiului de 100.000 de euro.[3][4]

Concurenții și echipele[modificare | modificare sursă]

Concurenții au fost selectați în urma unui casting. Pentru primul sezon, înscrierile au debutat pe 7 noiembrie 2017 și s-au făcut pe site-ul web al emisiunii. Fiecare cetățean român care a împlinit vârsta de 18 ani a putut participa la casting.[5] Castingul este valabil toată lumea.

Inițial, primul sezon a debutat cu un număr de 20 de concurenți, zece bărbați și zece femei, împărțiți în 2 echipe. Fiecare echipă este situată într-o locație diferită pentru care se luptă de cinci ori pe săptămână. Pe parcursul emisiunii, au intrat în joc și concurenți noi.

Jocurile[modificare | modificare sursă]

În fiecare săptămână, concurenții participă atât în probe de echipă pentru imunitate și recompense, cât și în probe individuale și internaționale.

Înainte de începerea jocurilor, fiecare echipă are la dispoziție câteva minute pentru a-și face strategiile în ceea ce privește alegerea coechipierilor care participă la probă. Echipa decide cine, când și de câte ori va participa la joc. Toți concurenții apți pot fi aleși să participe la joc.[6]

Jocul pentru cazare/vilă[modificare | modificare sursă]

Există 2 tipuri de cazare, pe de o parte casa (fortăreața), având confortul unui hotel, are paturi simple și aer condiționat, precum și o baie și un duș, iar pe de altă parte tabăra, un loc neprimitor cu un spațiu limitat în care concurenții sunt nevoiți să se descurce cu resurse minime. Cele două echipe se luptă să câștige casa pentru o perioadă de 3 sau 4 zile, adică de două ori pe săptămână. Ocazional, pe lângă șederea în casă, echipa câștigătoare primește și mâncare suplimentară sau alte bonusuri.

În sezonul doi, Jocul pentru cazare și-a schimbat denumirea în Jocul pentru vilă. Regulile jocului sunt aceleași ca în sezonul precedent, doar că de data aceasta echipa câștigătoare va locui într-o vilă luxoasă cu multe camere, piscină în grădină și vedere la ocean. Condițiile s-au îmbunătățit și în ceea ce privește locul în care va sta echipa pierzătoare. Baraca în care echipa va locui este spațioasă, alcătuită din patru pereți cu geamuri și este dotată cu lumină electrică.[7]

Jocul pentru recompense[modificare | modificare sursă]

În cadrul acestor meciuri, echipa câștigătoare este recompensată cu mâncare sau excursii. Jocul are loc de mai multe ori pe săptămână, iar probele sunt de două tipuri: mini game și circuit. Tot în această categorie intră:

 • Bătălia pentru shopping - În această probă, echipa câștigătoare primește o sumă de bani dominicani (150 sau 250 de peso⁠(d)) cu care poate cumpără diverse alimente.
 • Galele eliminatorii - Acestea sunt împărțite în galele bǎieților și galele fetelor. Sunt 3 etape în aceastǎ probǎ: Sferturile de semifinalǎ, semifinala și finala. Primele două runde se desfășoară „față în față”, separat pentru bărbați și femei. Jucătorul care aduce un punct câștigă runda, iar celălalt este eliminat din probă. Finala se joacă între doi cei mai buni bărbați și două cele mai bune femei. Câștigă bărbatul și femeia care ajung primii la două puncte.
 • Best of game - Aici, fiecare echipă nominalizează 2 jucători, un bărbat și o femeie, care concurează în probă. Se joacă până la 5 puncte. În primul sezon, membrii echipei câștigătoare au primit o sumă de bani dominicani (250-1000 de peso) cu care mergeau la restaurant. În al doilea sezon, echipa câștigătoare este recompensată cu diferite premii.
 • Panoul cu bani - Jocul este compus din două etape. În prima etapă, cele două echipe concurează una împotriva celeilalte pe un traseu obișnuit. În cea de-a doua etapă, echipa câștigătoare are ocazia de a juca la Panoul cu bani. Panoul cu bani este alcătuit dintr-un șir de pătrate. Sub fiecare pătrat se ascund atât stele roșii, cât și stele verzi. Stelele roșii semnifică pierderea sumei, iar cele verzi, câștigul. Doar un singur concurent din echipă are posibilitatea de a juca la Panou, acesta fiind desemnat de către echipa sa. Suma maximă pe care echipa o poate câștiga este de $10.000. De altfel, echipa are posibilitatea de a alege pe ce va cheltui suma câștigată.
 • Quiz Arena - În cadrul acestui joc, concurenții trebuie să răspundă unui set de întrebări, în mare parte de cultură generală. Sunt 3 etape: sferturile de semifinalǎ, semifinala și finala. Primele două runde se desfășoară între concurenți „fiecare cu fiecare”, concurenții având la dispoziție 10 secunde pentru a scrie răspunsul pe hârtie. Concurentul al cărui răspuns se apropie cel mai mult de varianta corectă avansează în joc, în timp ce celălalt este eliminat. În runda finală, câștigă concurentul care ajunge primul la 2 puncte. Câștigătorul are dreptul de a alege doi sau trei coechipieri cu care va împărți premiul.
 • Ghicește dacă poți - În cadrul acestui joc, fiecare concurent trebuie să ghicească un cuvânt pe care alt concurent încearcă să îl spună, fără a utiliza anumite cuvinte scrise pe lista de cuvinte primită. Jocul este jucat în echipe, iar echipa care ajunge prima la 3 puncte câștigă premiul pus în joc.
 • Jocul special - În acest joc, echipa câștigătoare primește un avantaj în Jocul de Eliminare. Avantajele pot fi: excluderea din joc a unui concurent din echipa adversă, alegerea finalului Jocului de Eliminare și anularea unui punct obținut de echipa adversă.

Jocuri internaționale[modificare | modificare sursă]

Există două tipuri de jocuri internaționale:

 • Bătălia internațională - Această bătălie are loc între două țări care găzduiesc acest reality show. Concurenții din cele două echipe existente în fiecare țară se unesc formând o singură echipă prin care își vor reprezenta propria țară. Se joacă până la 10 puncte, iar echipa câștigătoare va beneficia de un premiu.
 • Gala internațională a Jucătorilor săptămânii - În această confruntare participă doar concurenții care sunt desemnați Jucatorul săptămânii atât la bărbați, cât și la femei. Duelurile se desfășoară în sistem "fiecare cu fiecare", separat pentru bărbați și femei, câștigând jucătorul care ajunge primul la cinci puncte. Câștigătorul și câștigătoarea unui astfel de meci internațional vor primi fiecare câte o medalie. Un concurent își va putea revendica premiul numai în momentul în care va strânge trei astfel de medalii. Participantul care va strange primul cele trei medalii de invingator va avea dreptul de a-și aduce familia în Republica Dominicană.[8] Din motive necunoscute, acest meci a avut loc doar o singură dată. Așadar, nimeni nu a beneficiat de premiul pus în joc.

Jocul pentru medalie[modificare | modificare sursă]

Acest joc este împărțit în jocul masculin și jocul feminin. Participanții concurează individual, contra timp, pe un traseu care le solicită viteza, forța și agilitatea. Există două runde. În prima rundă, fiecare concurent intră pe traseu, însă doar primii cinci băieți și primele cinci fete care au obținut cel mai bun timp se califică în următoarea etapă, în timp ce restul sunt eliminați. În ultima etapă, băiatul și fata care obțin cel mai bun timp pe traseu primesc fiecare câte o medalie. Începând cu săptămâna a zecea, regulile jocului pentru medalie s-au schimbat. Așadar, jocul este compus din trei etape, sferturile de finale, semifinalele și finala. În sferturile de finală, fiecare concurent trage la sorți câte un număr, iar apoi se joacă, de exemplu, 1 cu 2, 3 cu 4, 5 cu 6. În cazul în care numărul competitorilor este impar, cel care alege, spre exemplu, numărul 7, intră direct în semifinală. Prin urmare, în această etapă există 3 meciuri. Câștigătorii celor trei jocuri trec în semifinală. În semifinală se joacă pe sistemul cel mai bun din trei meciuri. Doar doi concurenți merg în runda finală, unde primul băiat și prima fată care ajunge la 2 puncte câștigă medalia. În plus, câștigătorii beneficiază și de un premiu pe care pot să-l împartă cu alți doi coechipieri.[9]

Jocul de Arenă/Eliminare[modificare | modificare sursă]

În Jocul de Arenă/Eliminare cele două echipe luptă pentru imunitate. Se joacă până la 10 puncte. Echipa câștigătoare devine protejată pentru o săptămână. În primul sezon, echipa pierzătoare participa la o probă individuală. Câștigătorul acestei probe primea imunitate, neputând fi nominalizat de către ceilalți colegi. De altfel, concurentul care a acumulat cele mai multe puncte în probele precedente din săptămâna respectivă devine Jucătorul săptămânii și fiind imun din start, fără să mai participe la probă. Începând cu sezonul doi, proba individuală a fost scoasă din regulament.

Arena Exatlon[modificare | modificare sursă]

Utilizată în primul sezon, Arena Exatlon a fost locul în care concurenții din echipa care a pierdut proba de imunitate (Jocul de Arenă) au făcut nominalizări. Nominalizările au avut loc față în față. În fiecare săptămână au fost nominalizați 3 concurenți din echipa pierzătoare. Un concurent a fost nominalizat de către Jucătorul săptămânii, al doilea a fost nominalizat de către concurentul care a câștigat proba individuală, iar cel din urmă a fost nominalizat de către echipă. În primul sezon, cei trei vor fi supuși votului telespectatorilor. În cadrul Arenei, la finalul fiecărei săptămâni, se afla numele concurentului care a obținut cele mai puține voturi din partea publicului și părăsea competiția. Ambele echipe erau prezente la Arenă. Când au rămas doar cinci jucători într-o echipă, nu s-au mai făcut nominalizări. Jucătorul săptămânii și câștigătorul probei individuale erau imuni, ceilalți concurenți deveneau automat nominalizați. În al doilea sezon, Arena a fost scoasă din format.

Eliminările[modificare | modificare sursă]

În primul sezon, telespectatorii au avut posibilitatea de a-și vota în timpul concursului concurentul favorit, aducându-l tot mai aproape de marele premiu de 100.000 de euro. În timpul difuzării emisiunii au fost comunicate intervalele de timp în care sistemul de votare era activ. Așadar, pentru a ajunge cât mai departe în concurs, concurenții au avut și misiunea de a atrage cât mai mulți susținători prin modul în care își pun în valoare calitățile sportive și personalitatea. Fiecăruia dintre concurenți i-a fost atribuit un cod, care a putut fi folosit în timpul votării, conform anunțulului făcut în timpul difuzării emisiunii. În semifinală nu s-a votat. Concurenții care au câștigat probele au fost protejați, iar ceilalți doi au fost eliminați.

În al doilea sezon, telespectatorii nu mai au posibilitatea de a-și vota concurenții favoriți. Eliminările se fac pe criterii sportive.[10]Așadar, din echipa pierzătoare doi concurenți vor fi nominalizați. Primul concurent nominalizat este cel care a obținut cele mai puține puncte în jocurile din săptămâna respectivă, iar al doilea concurent este nominalizat de către Jucătorul săptămânii. Cei doi concurenți nominalizați intră la duel. Duelurile au loc doar între persoane de același sex. Concurentul care pierde duelul este eliminat.[11]

Un concurent poate părăsi competiția și fără a fi votat de public, în urma unei accidentări, din motive medicale, sau chiar din propria inițiativă. De fiecare dată când un concurent abandonează competiția, el este înlocuit de un jucător nou.

Rezumatul sezoanelor[modificare | modificare sursă]

Legendă:

     Faimos
     Războinic
Lista sezoanelor Exatlon România
Nr. sezon Premieră Finală Nr. concurenți Nr. zile Locație Câștigător Locul 2
1 7 ianuarie 2018 23 mai 2018 28 140 Republica Dominicană Las Terrenas, Republica Dominicană      Vladimir Drăghia      Ionuț Sugacevshi
2[12] 29 august 2018 30

Audiențe[modificare | modificare sursă]

Sezon Poziție în grilă Episoade Premieră Finală Total (share) Poziția Anul sezonului
Data Premiera
(mii)
Data Finala
(mii)
1 sâmbătă-miercuri
19:45
92 7 ianuarie 2018 1,13[13][14] 23 mai 2018 1,74[15] 2018
2 joi-duminică
19:45
29 august 2018 1,23[16] 2018

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

An Eveniment Distincție Rezultat Sursă
2018 Premiile Radar de Media Cel mai bun reality show TV În așteptare [17]

Recenzii[modificare | modificare sursă]

Într-un interviu pentru ziarul Adevărul, analistul media Iulian Comănescu consideră că rating-ul emisiunii se datorează formatului „vedete versus oameni obișnuiți”, observând că Kanal D mizează pe „ideea că telespectatorul va aprecia oricând o săpuneală primită de o vedetă, mai ales dacă e administrată de un «om obișnuit»”. Comănescu a mai remarcat discursul dinamic al emisiunii în comparație cu alte proiecte similare ale televiziunilor românești, cât și talentul lui Cosmin Cernat în moderarea show-ului.[18]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Cine va prezenta emisiunea „Exatlon", de la Kanal D”. Adevarul.ro. . 
 2. ^ „Exatlon, Kanal D: Cele zece vedete s-au îmbarcat azi dimineață în aeronava care le va duce în Republica Dominicană, direct pe "câmpul de luptă". Radar de Media. . 
 3. ^ „Ei sunt cei 10 Razboinici care intra in competitia EXATLON! Se vor bate cu cele 10 vedete, in cea mai dura competitie, difuzata de duminica, de la ora 20.00, la Kanal D”. Accesat în . 
 4. ^ „Kanal D a anunțat vedetele noului reality show de aventură „Exatlon", filmat în Republica Dominicană. Când începe emisiunea FOTO”. www.adevarul.ro. Accesat în . 
 5. ^ „Reality cu miză mare la Kanal d! Filmările au loc în Republica Dominicană, iar premiul e de 100.000 €”. www.click.ro. Accesat în . 
 6. ^ „EXATLON ROMÂNIA. Se schimbă REGULAMENTUL după plecarea Marianei”. www.dcnewa.ro. Accesat în . 
 7. ^ Mai stii cotetul in care locuiau invinsii de la Exatlon? In sezonul doi, nu mai arata deloc asa! Fostii concurenti ar fi dat orice sa doarma aici Accesat la 29 august 2018
 8. ^ „Exatlon ROMANIA TURCIA GRECIA. Cum se joaca meciul international ROMANIA TURCIA GRECIA . Cine va lua premiul cel mare”. www.kanald.ro. Accesat în . 
 9. ^ „Se schimba regulile la jocul pentru medalii la Exatlon Romania! Cosmin Cernat facut anuntul”. www.kanald.ro. Accesat în . 
 10. ^ „Exatlon, schimbare majoră de format. Publicul nu mai votează eliminările. Emisiunea, mutată mai devreme. În ce zile va fi”. paginademedia.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Schimbare MAJORA la Exatlon Romania! Cosmin Cernat a facut anuntul! Cum vor fi eliminati concurentii in sezonul 2”. kanald.ro. Accesat în . 
 12. ^ „Exatlon, sezonul 2. INFORMAȚII-BOMBĂ din culisele emisiunii. Ce a fost până acum poate fi considerat „pistol cu apă". BREAKING NEWS!”. Accesat în . 
 13. ^ „AUDIENȚE. Cum a debutat noul show al Kanal D, Exatlon”. Pagina de Media. . 
 14. ^ „AUDIENTE TV: Premiera reality show-ului EXATLON, audiente de top pentru KANAL D. Cati romani au vazut prima editie?”. www.radardemedia.ro. . 
 15. ^ „AUDIENȚE. Kanal D, liderul audiențelor cu finala Exatlon. Câți oameni au urmărit victoria lui Vladimir Drăghia”. Pagina de Media. . 
 16. ^ „AUDIENȚE. Exatlonul s-a lovit de Fructul Oprit. Ce audiențe au avut cele două producții la debut”. paginademedia.ro. Accesat în . 
 17. ^ „PAGINA DE VOTARE: FINALA PREMIILOR RADAR DE MEDIA 2018”. radardemedia.ro. . Accesat în . 
 18. ^ Constanda, Alexandra (). „ANALIZĂ De ce are succes „Exatlon", noul show de la Kanal D: „Românul va aprecia oricând o săpuneală primită de o vedetă, mai ales de la un «om obișnuit»". Adevărul. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]