Evgheni Leonov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Evgheni Leonov

Imaginea actorului pe o marcă poștală
Date personale
Născut[2][3][4] Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS[5] Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[2][4] Modificați la Wikidata
Moscova, Rusia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Novodevici[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tromboembolism pulmonar) Modificați la Wikidata
CopiiAndrei Evghenievici Leonov[*][[Andrei Evghenievici Leonov (actor rus)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
actor de film
actor de voce[*]
umorist
actor de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiUniunea Republicilor Sovietice Socialiste[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Alte premii
Premiul de stat al URSS (1976)[1]
Ordinul Lenin (1986)
Ordinul Insigna de Onoare (1967)
Artist al Poporului din URSS (1978)
Premiul Lenin al Komsomolului[*] (1978)
Premiul de Stat „frații Vasiliev” a RSFSR[*] (1981)
Artist al Poporului al RSFS Rusă[*] (1972)
Artist Emerit al RSFSR[*] (1959)
Premiul de Stat al Federației Ruse[*] (1992)
medal «V oznamenovanie 100-letia so dnea rojdenia Vladimira Ilicea Lenina»[*][[medal «V oznamenovanie 100-letia so dnea rojdenia Vladimira Ilicea Lenina» (commemorative medal of the Soviet Union)|​]] (1970) Modificați la Wikidata

Evgheni Pavlovici Leonov (n. 2 septembrie 1926 – d. 29 ianuarie 1994) a fost un actor rus ce a interpretat roluri principale în cele mai faimoase filme sovietice.

Considerat „unul dintre cei mai iubiți actori din Rusia“,[necesită citare] Leonov a oferit, de asemenea, și vocea pentru o serie de personaje din desenele animate sovietice, inclusiv pentru celebrul Winnie the Pooh.

Viața[modificare | modificare sursă]

Crescut într-o familie tipic moscovită, Leonov și-a dorit de mic copil să devină un pilot pentru avioanele de război. Pe vremea aceea, din cauza celui de-al doilea război mondial, aceasta era dorința celor mai muți băieți din întreaga lume. Leonov a fost, desigur, influențat și din cauză că tatăl său lucra într-o fabrică de avioane, unde, în timpul războiului de eliberare, s-a angajat și el. După încetarea războiului, leonov a fost admis la Conservatorul de Artă Dramatică din Moscova, unde a studiat la clasa lui Mihail Ianșin.

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

La primul său film, Leonov a fost folosit ca o suplimentare și nu a primit nici o remunerație pentru munca sa. Mai târziu însă a reușit să devină nelipsit din filmele lui Georgi Daneliya, ce l-a inclus în toate succesele lui de casă, inclusiv în: Gentlemen of fortune, Autumn Marathon, Mimino, Afonya și Kin-DZA-DZA!. Statura sa bondoacă, ochii rotunzi și expresivi, chipul senin, trupul leneșe, și ușoarele bîlbîiri l-au făcut ideal pentru rolurile caricaturale în care sa specializat. Leonov a atras însă și nenumărate elogii din partea criticilor pentru rolurile sale tragice și pentru naturalețea interpretării. De altfel mulți actori remarcabili ruși evitau să joace în aceleași filme cu el, simțindu-se incomodați de naturalețea cu care juca.

Deși în Autumn Marathon (1980) Leonov a avut doar un rol secundar filmul este și astăzi considerat unul dintre cele mai populare filme ale sale, rolul aducându-i premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția. Alte filme ce l-au impus ca unul dintre cei mai mari actori comici ai Rusiei sunt Gentlemen of fortune și The Belarus Station, ambele realizate în 1971 și extrem de des difuzate la televizor.

Mulți îl consideră pe Leonov drept „Fernandel al Rusiei“,[necesită citare] mai ales că el a interpretat peste 200 de roluri și a fost cel mai bun actor comic ce a contribuit la afirmarea cinematografiei ruse.

În 1991, în timpul unui turneu în Germania, Leonov a suferit un foarte grav atac de cord, și a stat în comă 10 zile. Viața i-a fost salvată doar după o intervenție chirurgicală majoră, Leonov ieșind din spital doar pentru a începe o serie de repetiții la Teatrul lenkom.

Leonov a încetat din viață la 29 ianuarie 1994 în drum spre Teatrul Lenkom unde juca în piesa „Pomenirea morților“. Când decesul său a fost anunțat în sală, publicul a plecat imediat spre biserică, blocînd circulația. Peste o jumătate de milion de oameni au fost atunci prezenți, în plină iarnă, pentru a asista la înmormântare.

Lonov a fost înmormântat în cimitirul Novodevichy din apropiere de Moscova, unde se odihnesc și alte personalități ale culturii ruse.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Actor de film

Voce

  • 1969 Winnie-the-Pooh
  • Laughter and Grief by the White Sea

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b „Evgheni Leonov”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ Леонов Евгений Павлович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  4. ^ a b Evgeni Leonov, Autoritatea BnF 
  5. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  6. ^ Czech National Authority Database, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Evgheni Leonov la Wikimedia Commons