Eulithomyrmex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Eulithomyrmex rugosus)
Eulithomyrmex

Eulithomyrmex rugosus
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
InfraregnProtostomia
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăHexapoda
ClasăInsecta
SubclasăPterygota
InfraclasăNeoptera
SupraordinEndopterygota
OrdinHymenoptera
SubordinApocrita
InfraordinAculeata
SuprafamilieFormicoidea
FamilieFormicidae
Gen
Eulithomyrmex[1][2]
Carpenter, 1935

Eulithomyrmex este un gen dispărut din subfamilia furnicilor Agroecomyrmecinae. Genul conține două specii descrise, Eulitomyrmex rugosus și Eulithomyrmex striatus. Eulitomyrmex este cunoscut dintr-un grup de fosile din Eocenul târziu care au fost găsite în America de Nord.[3][4]

Descriere[modificare | modificare sursă]

În general, cele două Eulitomyrmex sunt considerate foarte asemănătoare cu Agroecomyrmex duisburgi, iar cele două genuri pot fi separate în funcție de caracteristicile capului, Agroecomyrmex prezentând mandibule mai mari și o antenă] cu un club mai mic.[3] În general, speciile Eulithomyrmex au un cap aproape pătrat, cu mandibule mici și o lungime mai scurtă a antenei compusă din douăsprezece segmente totale la femele și treisprezece segmente la masculi. De la cap peste torace și până la pedicel, exoscheletul are o sculptură grosieră, iar aripa anterioară are două celule cubitale.

E. rugosus a fost descrisă după patru femele înaripate și un mascul de Carpenter, observând că cel puțin patruzeci de exemplare din specie îi erau cunoscute. În general, se estimează că femelele ar fi fost în jur de 8.0 mm la cele mai multe exemplare, în timp ce masculul era mai mic de aproximativ 7 mm. Masculii se disting, de asemenea, prin capul lor, care este mai larg, și atunci este lung, în timp ce la femele capul este mai lung decât larg.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  2. ^ Global Biodiversity Information Facility, accesat în  
  3. ^ a b c Carpenter, F. M. (). „The fossil ants of North America” (PDF). Bulletin of the Museum of Comparative Zoology. 70: 1–66. 
  4. ^ Wheeler, W. M. (). „The ants of the Baltic amber”. Schriften der Physikalisch-Okonomischen Gesellschaft zu Konigsberg. 55 (4): 56–59.