Eugen Cojocaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eugen Cojocaru
Date personale
Născut1965 (59 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Vaslui, Vaslui, România Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata

Eugen Cojocaru (n. 1965, Vaslui, Vaslui, România) este un scriitor și jurnalist român. Munca sa se concretizează pe de o parte în beletristica (povestiri, poezii, romane), iar de cealaltă parte în articole, reportaje, interviuri, critica de teatru și film, studii de istoria și teoria artei. Activitatea sa a început încă înainte de absolvirea Facultății de Litere (Cluj-Napoca, 1987). În 2009, era Vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Români din Germania și Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI.

Eugen Cojocaru, Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2005

Activitatea jurnalistică[modificare | modificare sursă]

Începând din 1983 este corespondent la mai multe ziare și reviste din țară – Faclia, Steaua, Tribuna, Echinox, Napoca Universitară, după 1990 în Familia, Poesis, Astra, România Literară etc. și străinatate – SUA, Germania, Canada, Danemarca, Franța ș.a.m.d.: Origini, Observator, Dorul, Cuvântul românesc, Lumea româneasca, New York Magazin ș.a.m.d. În 1989 în 22 Decembrie a fost printre cofondatorii revistei săptămânale Atlas-Clujul liber, prima revistă liberă, independentă, anti-comunistă și una din cele mai bune la acea epocă în Transilvania și în țară, unde a fost redactor-șef adjunct până în august 1990.

După 1990, a continuat activitatea jurnalistică, publicând articole în calitate de corespondent extern în Germania (România Liberă, Curierul Național, Evenimentul Zilei, Ziua, Monitorul de Cluj, România Literară, Convorbiri Literare, Astra, Familia etc.). A făcut numeroase lecturi și interviuri pentru presă, radio (Radio România, Radio România Internațional) și televiziune (TVR 1, TVR Cultural ș.a.m.d.) în țară și pentru presă si radio (SWR/Radio Contra, Freies Radio Stuttgart, Deutsche Welle) în Germania.

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

  • 1998 a terminat primul volum al unei proiectate cvadrilogii a spiritului românesc decodat pe linie ludic-ironică: "REZISTENȚA VESELĂ SAU D’ALE BALCANISMELOR".(Editura Clusium, 2000)
  • 2003 cartea de istoria și teoria artei: "ARTA – CONCEPT SI ISTORIE" - Editura Clusium;
  • 2006 "BIG BANGS BACK"(Editura Ideea Europeană, București), roman de echidistanță spirituală Est-Vest pe marginea Revoluției din decembrie 1989 și perioada de tranziție;
- prezent cu povestirea "Die kühle des letzten Bildes/RĂCOAREA ULTIMULUI TABLOU" în antologia Rumänische Schriftsteller in Deutschland/Scriitori români în Germania (Editura Radu Barbulescu, München, 2006)
- "PLIMBARE PE TĂIȘUL GÂNDULUI", Editura Crigarux, Piatra-Neamț), poeme;
  • 2007 "ROMÂNIA - ȘOCUL VIITORULUI" - Ideea Europeană, București, culegere de articole publicate între 1992-2006: situația României în lume, cum este văzută din Occident, politica Occidentului față de ea, eseuri despre Zeitgeist-ul actual, despre situația internațională, etc.
  • 2008 - romanul "ISUS" - Editura Crigarux, P. Neamt;
- Prezent în Antologia "Clujul din cuvinte" – Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca;  
  • 2009 piesa de teatru in volum "THE WINDOORS - AND I KISSED THAT HEAVEN TOO" despre renumitul solist Jim Morrison al formației The Doors, franceza, engleza, romana, (Editura Crigarux, P. Neamt);
- volumul de povestiri "FATA NEVAZUTA A LUNII" - Editura Pergamon, Bistrita; 
- prezent in antolgia de lirica romana tradusa in germana "TRANSILVANIA; MON AMOUR!", Hermannstadt; 
  • 2010 - Prezent în Antologia lirică "Jahrbuch für das Neue Gedicht" - Editura Klaus F. Schmidt, Frankfurt/Main;
  • 2011 "Plimbare pe tăișul gândului" – lirică, vol. 2, Editura Crigarux;
- "Liebe, Revolutionen und andere Freiheiten" – traducere in germană a romanului "Big Bangs Back", Verlag Radu Barbulescu, München

Premii[modificare | modificare sursă]

  • "Arta-Concept și istorie" a primit premiul I la categoria “Eseuri & Critica de artă și literară” al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI - 2003.
  • "Big Bangs Back" a fost ales de revista de cultură "Discobolul" ca cel mai bun roman al anului 2006 și a fost propus pentru Premiile Uniunii Scriitorilor Români pe anul 2006.
  • Premiul National de Spirit si Umor "Ion Baiesu" la Gala Geo Saizescu - 2011

Activitatea de impresar[modificare | modificare sursă]

Din anul 2003 susține direct arta plastică internațională și din România ca galerist și impresar, organizând numeroase expoziții în Germania, Belgia și România.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Eugen Cojocaru”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  • din 2009 Vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Români din Germania; Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI; Membru al Uniunii Scriitorilor Romani - Filiala Cluj

Legături externe[modificare | modificare sursă]