Eugen Cojocaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Eugen Cojocaru
Eugen Cojocaru.jpg
Eugen Cojocaru
Date personale
Născut1965 (55 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Vaslui, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba germană  Modificați la Wikidata

Eugen Cojocaru (n. 1965,[1] Vaslui, România) este un scriitor și jurnalist român. Munca sa se concretizează pe de o parte în beletristica (povestiri, poezii, romane), iar de cealaltă parte în articole, reportaje, interviuri, critica de teatru și film, studii de istoria și teoria artei. Activitatea sa a început încă înainte de absolvirea Facultății de Litere (Cluj-Napoca, 1987). În 2009, era Vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Români din Germania și Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI.

Eugen Cojocaru, Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2005

Activitatea jurnalistică[modificare | modificare sursă]

Începând din 1983 este corespondent la mai multe ziare și reviste din țară – Faclia, Steaua, Tribuna, Echinox, Napoca Universitară, după 1990 în Familia, Poesis, Astra, România Literară etc. și străinatate – SUA, Germania, Canada, Danemarca, Franța ș.a.m.d.: Origini, Observator, Dorul, Cuvântul românesc, Lumea româneasca, New York Magazin ș.a.m.d. În 1989 în 22 Decembrie a fost printre cofondatorii revistei săptămânale Atlas-Clujul liber, prima revistă liberă, independentă, anti-comunistă și una din cele mai bune la acea epocă în Transilvania și în țară, unde a fost redactor-șef adjunct până în august 1990.

După 1990, a continuat activitatea jurnalistică, publicând articole în calitate de corespondent extern în Germania (România Liberă, Curierul Național, Evenimentul Zilei, Ziua, Monitorul de Cluj, România Literară, Convorbiri Literare, Astra, Familia etc.). A făcut numeroase lecturi și interviuri pentru presă, radio (Radio România, Radio România Internațional) și televiziune (TVR 1, TVR Cultural ș.a.m.d.) în țară și pentru presă si radio (SWR/Radio Contra, Freies Radio Stuttgart, Deutsche Welle) în Germania.

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

 • 1998 a terminat primul volum al unei proiectate cvadrilogii a spiritului românesc decodat pe linie ludic-ironică: "REZISTENȚA VESELĂ SAU D’ALE BALCANISMELOR".(Editura Clusium, 2000)
 • 2003 cartea de istoria și teoria artei: "ARTA – CONCEPT SI ISTORIE" - Editura Clusium;
 • 2006 "BIG BANGS BACK"(Editura Ideea Europeană, București), roman de echidistanță spirituală Est-Vest pe marginea Revoluției din decembrie 1989 și perioada de tranziție;
- prezent cu povestirea "Die kühle des letzten Bildes/RĂCOAREA ULTIMULUI TABLOU" în antologia Rumänische Schriftsteller in Deutschland/Scriitori români în Germania (Editura Radu Barbulescu, München, 2006)
- "PLIMBARE PE TĂIȘUL GÂNDULUI", Editura Crigarux, Piatra-Neamț), poeme;
 • 2007 "ROMÂNIA - ȘOCUL VIITORULUI" - Ideea Europeană, București, culegere de articole publicate între 1992-2006: situația României în lume, cum este văzută din Occident, politica Occidentului față de ea, eseuri despre Zeitgeist-ul actual, despre situația internațională, etc.
 • 2008 - romanul "ISUS" - Editura Crigarux, P. Neamt;
- Prezent în Antologia "Clujul din cuvinte" – Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca; 
 • 2009 piesa de teatru in volum "THE WINDOORS - AND I KISSED THAT HEAVEN TOO" despre renumitul solist Jim Morrison al formației The Doors, franceza, engleza, romana, (Editura Crigarux, P. Neamt);
- volumul de povestiri "FATA NEVAZUTA A LUNII" - Editura Pergamon, Bistrita; 
- prezent in antolgia de lirica romana tradusa in germana "TRANSILVANIA; MON AMOUR!", Hermannstadt; 
 • 2010 - Prezent în Antologia lirică "Jahrbuch für das Neue Gedicht" - Editura Klaus F. Schmidt, Frankfurt/Main;
 • 2011 "Plimbare pe tăișul gândului" – lirică, vol. 2, Editura Crigarux;
- "Liebe, Revolutionen und andere Freiheiten" – traducere in germană a romanului "Big Bangs Back", Verlag Radu Barbulescu, München

Premii[modificare | modificare sursă]

 • "Arta-Concept și istorie" a primit premiul I la categoria “Eseuri & Critica de artă și literară” al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI - 2003.
 • "Big Bangs Back" a fost ales de revista de cultură "Discobolul" ca cel mai bun roman al anului 2006 și a fost propus pentru Premiile Uniunii Scriitorilor Români pe anul 2006.
 • Premiul National de Spirit si Umor "Ion Baiesu" la Gala Geo Saizescu - 2011

Activitatea de impresar[modificare | modificare sursă]

Din anul 2003 susține direct arta plastică internațională și din România ca galerist și impresar, organizând numeroase expoziții în Germania, Belgia și România.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Eugen Cojocaru”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 • din 2009 Vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Români din Germania; Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI; Membru al Uniunii Scriitorilor Romani - Filiala Cluj

Legături externe[modificare | modificare sursă]