Etruria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Etruscan civilization map.png

Etruria - adesea referită în sursele elene și latine drept Tyrrhenia - a fost o regiune din centrul Italiei în care locuiau etruscii. Astăzi pe acest teritoriu se află regiunea Toscana, precum și o parte din Latium și Umbria. În Etruria existau numeroase orașe-state, cele mai importante fiind Veii, Caere, Terracina, Volci, Volsinii novi, Clusium, Perusia, Cortone, Arretium, Volaterrae, Vetulonia și Rusellae.

Civilizația etruscă a dominat centrul peninsulei apenine din secolul IX până în secolul IV, atingând apogeul în secolul VII, iar marinarii etrusci făceau comerț cu întregul bazin mediteranean, ajungând până în Egipt. Etruscii aveau și o influență politică în regiune, mulți din regii Romei fiind de origine etruscă, cel mai cunoscut fiind Lucius Tarquinius Superbus, ultimul rege al Romei. Prin intermediul civilizației etrusce, au fost aduse numeroase elemente din civilizația elenă în centrul Italiei, și în special în cultura romană, care a preluat și adaptat alfabetul grecesc, multe din elementele religioase, precum și elemente arhitectonice.

În anul 1801 a fost creat Regatul Etruriei, un stat-satelit al Franței, de către Napoleon în regiunea Toscanei. Acest regat a avut o existență efemeră, fiind în 1807 alipit Franței și transformat în 3 departamente.