Sari la conținut

Estuarul Gironde

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Estuarul Gironde

Gironde la Bec d'Ambès
Date geografice
EmisarOceanul Atlantic
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă75 km
Date generale
Țări traversateFranța  Modificați la Wikidata
LocalizareFranţa Franța
AfluențiGaronne, Dordogne

Gironde este un estuar navigabil, uneori considerat un râu, situat în sud-vestul Franței, în regiunea Aquitania. Estuarul începe de la confluența râurilor Dordogne și Garonne, în apropierea centrului orașului Bordeaux și se termină la Pointe-de-Grave prin vărsarea sa în Oceanul Atlantic.

Estuarul Gironde este cel mai mare estuar din Europa Occidentală cu o lungime de aproape 65 km, o lățime maximă de 12 km și o suprafață totală de aproximativ 635 Km2. Debitul combinat al râurilor Dordogne și Garrone este între 800 și 1000 m³/secundă, și acesta este combinat de două ori pe zi cu mareea care aduce între 15.000 și 25.000 m³ de apă de mare. Aceste fenomene favorizează apariția bancurilor de nisip astfel că navigația necesită atenție sporită pentru bărcile și vapoarele de orice dimensiune (inclusiv a transportatoarelor de containere și a altor vapoare de mare dimensiune).

Departamentul Gironde situat în sudul estuarului este numit după acesta. În nordul estuarului se află departamentul Charente-Maritime.