Escape room

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Un escape room este un joc de aventură în care jucătorii sunt blocați într-o cameră și trebuie să utilizeze elemente ale camerei pentru a rezolva o serie de puzzle-uri și să evadeze sau să îndeplinească o misiune într-un termen stabilit. Jocurile sunt versiuni fizice ale jocurilor video "Escape Rooms". Jocurile sunt stabilite într-o varietate de locații fictive, cum ar fi celule de închisoare, temnițe, templem, birouri, stații spațiale, etc. și sunt populare ca exerciții de team building.

Cea mai veche cameră se pare că a fost creată în 2006 deși informațiile nu sunt foarte exacte pe acest subiect, Escape Rooms a devenit popular în Statele Unite ale Americii, Japonia, Taiwan, Canada, Israel și China continentală în anii 2010. Primii operatori de escape rooms în locații permanente au fost deschise pentru prima dată în Asia și mai târziu a urmat în America de Nord, Europa, Australia, Noua Zeelandă, Rusia și America de Sud.

În România primii operatori au deschis în 2014, unul din primii operatori fiind Trapped. Anul 2015 a fost anul în care numărul de operatori de Escape Room a "explodat", ajungând la peste 30 de operatori cu 100 de camere de escape room și totodata anul în care operatori precum LOCKEDup cu The Blacklist, Breakout cu "The Flyng Dutchman" sau Roommania "DaVinci" au "revoluționat" piața prin deschiderea unor camere cu decor autentic și introducerea unor puzzle-uri tehnologizate. În același an au apărut și site-uri de review-uri ale acestora precum Escape Central sau Escape Advisor , tocmai din nevoia jucătorilor de a diferenția multitudinea de camere deschise. 2016 este anul în care numărul de operatori a scăzut, dar cei care au rămas au crescut simțitor standardul camerelor noi deschise. Una dintre cele mai bune camere deschise în anul 2016 este Indiana Jones, de la un operator nou de escape room Escape Arena.