Ernesto Cortázar II

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ernesto Cortázar II
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Ciudad de México, Mexic Modificați la Wikidata
Decedat2004 (63 de ani) Modificați la Wikidata
Tampico⁠(d), Tamaulipas, Mexic Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
PărințiErnesto Cortázar[*][[Ernesto Cortázar (Mexican film director, screenwriter and composer)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Mexic Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
pianist Modificați la Wikidata
Activitate
Instrument(e)pianină  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ernesto Cortázar II(n. , Ciudad de México, Mexic – d. 2004, Tampico⁠(d), Tamaulipas, Mexic) a fost un compozitor, aranjor și pianist mexican. El s-a născut în Ciudad de México, Mexic și a murit în Tampico, Taumalipas. El a fost fiul compozitorului Ernesto Cortázar, care a fost fondatorul și președintele al Societății de autori și compozitori din Mexic.[1][2] A avut doi copii: Ernesto III și Edgar, care, în prezent sunt compozitori de succes de muzică latino.

La vârsta de 13 ani și-a piedut ambii părinți într-un accident de mașină. În ciuda acestei tragedii, el și-a terminat studiile muzicale, iar la vârsta de 17 ani a început să lucreze ca muzician de film. În 1958 a gâștigat Premiul Pentru Cea Mai Bună Muzică De Fundal pentru un film latino-american la Festivalul Internațional din Cartagena (Columbia) cu melodia Rio de Sueños.

Ernesto Cortázar II a muzicalizat peste 500 de filme și a reușit să devină numărul #1 pe site-ul Mp3.com între anii 1999 și 2001, realizând mai mult de 14 milioane de descărcări în acel moment.

După ce a trăit în Los Angeles, California, în cea mai parte a vieții sale adulte, s-a întors în Mexic,unde s-a stabilit în Tampico, unde a murit în 2004,la vârsta de 64 de ani, din cauza cancerului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Biografía de Ernesto Cortázar II”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Ernesto Cortazar's Biography”. Last.fm. Accesat în .