Ercole al III-lea d'Este, Duce de Modena

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ercole al III-lea d'Este
ErcoleIIId'Este.jpg
Date personale
Nume la naștere Ercole Rinaldo d'Este
Născut 22 noiembrie 1727
Palatul ducal din Modena
Decedat (75 de ani)
Treviso, Ducatul Treviso
Înmormântat Domul din Modena Modificați la Wikidata
Părinți Francesco al III-lea d'Este
Charlotte Aglaé de Orléans Modificați la Wikidata
Frați și surori Benoît Philippe d'Este-Modène[*]
Maria Fortunata d'Este
Maria Teresa d'Este
Mathilde d'Este-Modène[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Maria Teresa Cybo-Malaspina
Copii Maria Beatrice, Ducesă de Massa
Religie catolicism Modificați la Wikidata
Ocupație monarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară House of Este[*]
Duce de Modena
Domnie 1780 - 1796
Predecesor Francesco III
Succesor Francesco IV

Ercole al III-lea d'Este (Ercole Rinaldo; 22 noiembrie 172714 octombrie 1803) a fost Duce de Modena și Reggio din 1780 până în 1796. A fost membru al Casei de Este.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Modena ca fiu al lui Francesco al III-lea d'Este, Duce de Modena și a Charlotte Aglaé d'Orléans, fiica lui Philippe d'Orléans, Duce de Orléans, regent al Franței. A fost al patrulea copil al cuplului însă primii doi frați mai mari au murit înainte de nașterea lui. Sora lui mai mare a fost Maria Teresa d'Este care s-a căsătorit cu Louis Jean Marie de Bourbon și a fost bunica viitorului rege Ludovic-Filip al Franței.

În 1741 s-a căsătorit cu Maria Teresa Cybo-Malaspina, Ducesă de Massa, prin care a anexat ducatul de Massa și Carrara teritoriilor Este. Când părinții lui au preluat conducerea ducatului de Modena el a devenit Prinț Ereditar de Modena și în 1780 Duce de Modena.

În general a fost apreciat de supușii săi (uneori vorbea cu ei dialectul modenez) și a continuat reformele începute de tatăl său. A construit două poduri în Modena la Rubiera și St. Ambrogio și a construit drumuri noi de conectare cu statele vecine. În 1785 a fondat Academia de Arte Frumoase Atesine; în timpul domniei lui artele și cultur au înflorit, iar printre protejatele sale au fost Lazzaro Spallanzani, Giambattista Venturi, Girolamo Tiraboschi, Lodovico Ricci și alții.

Invazia franceză l-a forțat să fugă la Veneția la 7 mai 1796. Mai târziu, soldații francezi l-au capturat la Veneția, jefuind 200.000 zecchini din casa lui. După acest episod s-a mutat la Treviso unde a murit în 1803.

Singurul lui copil legitim, Maria Beatrice, s-a căsătorit cu Arhiducele Ferdinand de Austria. Fiul lor, Francisc al IV-lea, a domnit în Ducatul de Modena și Reggio în 1814.