Enschede

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Enschede
—  Oraș  —
Enschede
Enschede
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Coordonate: 52°13′25″N 6°53′44″E / 52.223611111111°N 6.8955555555556°E / 52.223611111111; 6.8955555555556

Țară Regatul Țărilor de Jos Țările de Jos
Provincie Overijssel

Componență

Guvernare
 - Primar

Suprafață
 - Total 142,75 km²

Populație (2007)[1]
 - Total 154.888 locuitori
 - Densitate 1,096 loc./km²

Cod poștal 7500–7549

Localități înfrățite
 - Dalian Republica Populară Chineză
 - Palo Alto Statele Unite ale Americii

Site web: http://www.eschede.nl/

Poziția localității Enschede
Poziția localității Enschede
Biserica mare

Enschede este o comună și o localitate în provincia Overijssel, Țările de Jos.

Localități componente[modificare | modificare sursă]

Boekelo, Enschede, Glanerbrug, Lonneker, Usselo.


Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria timpurie a Enschede este în mare parte necunoscută, dar a existat o localitate in jurul Pieței vechi în vremurile de la începutul evului mediu. Numele acestei așezări este menționat ca Anescede sau Enscede însemnând fie "în apropiere de graniță" (cu Bentheim) sau "în apropiere de Es" și se menționează o biserica, o piață și o casă aristocratică fortificată.

Enschede a primit drepturi de oraș în 1325 de la Jan van Diest, episcopul de Utrecht și de aici înainte i-a fost permis a se apăra cu un zid. Pentru ca un zid de piatra a fost prea scump (piatrele ar fi trebuit să fie importate), Enschede avea un sistem de șanțuri, palisade și garduri vii în loc, care este încă reflectată în numele de stradă Noorder-Hagen și Zuiderhagen. Planul orasului din aceasta epoca este încă recognoscibil in asezarea strazilor.


Incendii[modificare | modificare sursă]

Pentru ca orasul medieval a fost în mare parte construit din lemn iar casele de piatra erau exceptie, focul a fost un risc constant și o serie de incendii in 1517, 1750 și din nou la 7 mai 1862 lea consacrat locuitorilor din Enschede porecla Brandstichters (piromanii).

Industrializare[modificare | modificare sursă]

Ultimul incendiu a coincis cu începutul celei de-a dezvoltarii orașului într-un mare centru de producție de textile, de la începutul secolului al 19-lea chiar la scară industrială, în special la fabricarea bombazijn (un amestec de bumbac și in) care s-a dovedit un mare succes la export.

The industrialisation stimulated a large increase in population, which at first was rather chaotic. Industrializarea a stimulat o mare creștere a populației, la inceput destul de haotică. Nume de mahalale (ca de exemplu De Krim și Sebastopol) sunt inca cunoscute, deși acestea au fost daramate. In 1907 the laissez faire mentality was dropped and Enschede was the first city in the Netherlands to draw up an official expansion-plan, incorporating the (surrounding) municipality of Lonneker . În 1907 mentalitate de "laissez faire" a fost abandonata și Enschede a fost primul oras din Țările de Jos, care a elaborat un plan de expansiune oficial, care încorporează asezarea din vecinatate, Lonneker.

Personalități din Enschede[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]