Eliberarea orașului Praga (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eliberarea orașului Praga
Osvobození Prahy

Afișul românesc al filmului
Titlu originalOsvobození Prahy
Genfilm dramatic
film de război
film istoric
RegizorOtakar Vávra
ScenaristMiloslav Fábera
Otakar Vávra
StudioStudioul Barrandov
Director de imagineAndrej Barla
MontajAntonín Zelenka
MuzicaZdeněk Liška
NaratorBohumil Švarc
DistribuțieVladimír Šmeral
František Vicena
Josef Větrovec
Ota Sklenčka
Premiera6 mai 1977
Premiera în România  (1978-06-07)
Durata141 minute (două serii)
film color
ȚaraCehoslovacia Cehoslovacia
RDG RDG
RFG RFG
Limba originalăcehă
Disponibil în românăsubtitrat
Precedat deSokolovo (1974)
Prezență online

Eliberarea orașului Praga (titlul original: în cehă Osvobození Prahy) este un film dramatic de război cu tente de propagandă, realizat în 1975 de regizorul Otakar Vávra, al treilea și ultimul film al trilogiei sale, care, împreună cu filmele Zilele trădării și Sokolovo, constituie o reconstituire epică a evenimentelor din istoria Cehoslovaciei de la adoptarea Acordului de la München până la eliberarea în 1945.

În perioada de normalizare a vieții, filmul a fost folosit pentru propagandă, filmul conținând mai multe inexactități grosolane.[1]

Protagoniștii filmului sunt actorii Vladimír Šmeral, František Vicena, Josef Větrovec și Ota Sklenčka.[2]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La 20 aprilie 1945, armata sovietică lansează atacul asupra Berlinului. Sfârșitul a venit pentru Germania nazistă și Hitler decide să se sinucidă. La Praga K.H. Frank (secretarul de stat nazist și șef al poliției în Protectoratul Boemiei și Moraviei) discută cu comandanții săi cum să transforme orașul într-o fortăreață inexpugnabilă, dar praghezii nu intenționează să mai aștepte. De la primele ore ale zilei de 4 mai oamenii încep să se adune pe străzi și să demonteze semnele germane. A doua zi, pe 5 mai, începe revolta. O mare bătălie izbucnește pentru postul de radio, dar personalul ceh păstrează controlul asupra transmisiilor și poate apoi să difuzeze reportaje și apeluri de ajutor pentru toată perioada revoltei. Până seara, cea mai mare parte a orașului este în mâinile rebelilor și treizeci de mii de praghezi au avut arme.

Mareșalul Koniev primește vești despre revoltă și dă ordin ca unitățile de tancuri să plece spre Praga pentru a ajuta. Luptele continuă la Praga, deși negocierile privind capitularea sunt deja în curs. Armata lui Schörner, însă, refuză să se predea și încearcă să se retragă în direcția liniilor americane.

Unitățile sovietice avansează. Pe 8 mai Schörner și K.H. Frank au fugit din Praga. Circulă rapoarte că războiul s-a terminat, dar la Praga se trag încă focuri de armă. Abia pe 9 mai locuitorii pot saluta primele unități de tancuri sovietice și alți soldați. Pe 10 mai, guvernul cehoslovac se întoarce la Praga.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ cs „Bibliografie autorů ÚSTR k dílu režiséra Otakara Vávry – Ústav pro studium totalitních režimů”. www.ustrcr.cz. Accesat în . 
  2. ^ cs Osvobození Prahy na csfd.cz

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]