Elița Todorova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elița Todorova
(Bulgară: Елица Тодорова)
Date personale
Născută (46 de ani)
Varna, Republica Populară Bulgaria Modificați la Wikidata
Cetățenie Bulgaria Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață
Origine Bulgaria
StudiiNaționalna muzikalna akademia[*][[Naționalna muzikalna akademia (Bulgarian music academy)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalFolk, Etno, Experimental
Instrument(e)tarabuks, baterie, maracas
Ani de activitate1990-prezent
Interpretare cuStoian Iankulov
Discografie
Înregistrări notabileSamo shampioni[*][[Samo shampioni (song written and composed by Elitsa Todorova and Kristian Talev, originally performed by Elitsa & Stoyan at the 2013 Eurovision Song Contest)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Elița Todorova (bulgară:Елица Тодорова)(născută pe 2 septembrie 1977) este o cântăreață de folk din Bulgaria ce a reprezentat acestă țară la Concursul Muzical Eurovision 2007 la Helsinki. Ea a mai reprezentat înca odată țara la Concursul Muzical Eurovision 2013 în Malmö, alături de Stoian Iankulov.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Elița s-a născut în Varna. Ea a lucrat cu o serie de coruri și ansambluri muzicale(in Bulgaria și în străinătate). A participat la concerte diferite țări. Ea a primt de asemenea multe premi pentru cariera sa muzicală.

În 2003 Elița Todorova a inceput sa lucreze cu cel mai cunoscut baterist și percuționist din Bulgaria, Stoian Iankulov.

Eurovision[modificare | modificare sursă]

  • Eurovision 2007
Elița Todorova & Stoian Iankulov

În 25 februarie 2007 Todorova și Stoian Iankulov au câștigat selecția bulgară cu piesa Water, și au fost aleși să reprezinte Bulgaria la ediția din 2007 a Eurovisionului.Piesa a reușit să intre în finală ,devenid astfel prima piesă bulgară care a avut astfel de performanțe.În final s-au clasat pe poziția 5.

  • Eurovision 2013

Todorova si Stoian au reprezentat din nou Bulgaria la Concursul Muzical Eurovision 2013, cu piesa Samo Sampioni, de data aceasta nereusind sa se califice in finala, in Semifinala 2 obtinand locul 12 cu 45 de puncte.

Note[modificare | modificare sursă]