Edificiul roman cu mozaic din Constanța

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mozaic roman găsit în urma cercetărilor arheologice în centrul istoric al orașului.

Edificiul roman cu mozaic din Constanța a fost descoperit în timpul lucrărilor edilitare întreprinse în anul 1959 în Piața Ovidiu, din oraș. Este declarat monument istoric (cod LMI CT-I-m-A-02553.05), făcând parte din rămășițele orașului antic Tomis.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Situat pe faleza de vest, complexul a fost construit din trei terase și făcea legătura între nivelul orașului și cel al portului antic.

Monumentalul edificiu - cu peste 2.000 m pătrați de mozaic - a fost înălțat în secolul al IV-lea e.n., probabil sub împăratul Constantin cel Mare, fiind reparat în diverse etape până la sfârșitul secolului al VI-lea, când își încheie existența, căzând în ruină odată cu decăderea activităților comerciale ale cetății. Din suprafața inițială de 2.000 m pătrață se mai păstreză circa 700 m pătrați - suficient însă pentru a deduce că suntem în fața unei mari construcții portuare. Terasa superioară era ocupată de o sală de dimensiuni impresionante (100m lungime și 20 m lățime), acoperită probabil, în antichitate, cu o imensă boltă sprijinită de stâlpi. Din această sală astăzi se mai păstrează parte din peretele lung și unul dintre pereții laterali. Primul prezintă o ordonanță de arcade deschise înspre mare, fiind acoperit în întregime cu un placaj de marmură albă și policromă. Stâlpii arcadelor erau decorați cu frumoase capitele ornamentate cu frunze de acant și cu figuri zoomorfe sau antropomorfe în centru.


Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]