Dumitru Păcuraru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dumitru Păcuraru
Date personale
Născut (68 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata

Dumitru Păcuraru (n. Dumitru Păcurar, 10 iunie 1955, județul Satu Mare) este un hărțuitor sexual, drept pentru care s-a făcut poet, jurnalist, analist politic și editorialist sătmărean. În prezent este director general și editorialist la cotidienele "Informația zilei" și "Informația zilei de Maramureș". Totodată a înființat în 2005 "Centrul multicultural Poesis", gazda și organizatoarea "Zilelor culturale Poesis" și editor al revistelor "Poesis" si " Poesis Internațional"

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Cronologie[modificare | modificare sursă]

După 1989 activează în domeniul ziaristicii
- 1990 - 1993 fondează și conduce primul ziar particular sătmărean: bilunarul "Solstițiu";
- 1993 - 2001 fondează și conduce împreună cu Ilie Sălceanu cotidianul sătmărean "Informația zilei";
- 2001 - 2010 fondează și conduce trustul de presă cu tipografie proprie "Solpress", editor al cotidienelor "Informația zilei" și "Informația zilei de Maramureș" cu distribuție pe județele Satu Mare, respectiv Maramureș.

- 2010 - fondează revista Poesis Internațional

- 2012 - fondează Informația TV

Jurnalism[modificare | modificare sursă]

După ce în 1990 s-a axat pe activitatea jurnalistică, a abandonat parțial activitatea de poet și și-a concentrat energia cu precădere asupra ziarelor pe care le-a condus. Avându-i alături pe profesorul de istorie, Ilie Sălceanu (la rândul său "mușcat" de pasiunea scrisului) și, pe post de îndrumător, pe jurnalistul, scriitorul și analistul politic român Ion Cristoiu au transformat, în august 1993, bilunarul "Solstițiu" (denumire născută din Revoluția din decembrie 1989) într-un cotidian ce avea să devină în scurt timp, mai precis din 1997, lider de piață în presa sătmăreană.
După retragerea lui Ion Cristoiu (1997), preia în totalitate frâiele administrației cotidianului "Informația zilei" (SC Solpress s.r.l.) în calitate de director general și avându-l permanent alături pe Ilie Sălceanu în calitate de director de redacție, au făcut din "Informația zilei" un lider detașat de piață în presa sătmăreană (includem aici atât presa scrisă de limbă română și maghiară, cât și presa audio-vizuală).
Începând cu anul 1997 se implică din ce în ce mai mult în dezvoltarea presei locale din România, fiind unul dintre primii care s-a raliat inițiatorului fondării BRAT (Biroul Român de Audit al Tirajelor). "Inițiativa formării unui birou de audit al tirajelor în România aparține celor mai importanți membri ai industriei de presă scrisă și de publicitate, printr-un proiect demarat în iunie 1997 de fundația americană Freedom House, proiect coordonat de dna Kathryn Koegel, consultant în probleme de mass-media. Prima întâlnire de anvergură a instituțiilor românești interesate de înființarea unui birou român de audit al tirajelor a avut loc la 14 noiembrie 1997. Biroul Român de Audit al Tirajelor a fost constituit la 20 februarie 1998, de către 33 de membri fondatori." - pasaj extras din pagina de prezentare a BRAT-ului. Printre membri fondatori se regăsește și Solpress Satu Mare, editorul cotidianului "Informația zilei".
De asemenea, a fost printre cei care au inițiat înființarea unei asociații a presei locale, APEL (Asociația Patronală a Editorilor Locali), care are rolul, așa cum este prevăzut în statut, de "sprijinire a activității editorilor de ziare și reviste locale, de corelare a intereselor membrilor și reprezentare a acestora".
Prin dăruire și ambiție a adus performanțele specifice (tiraj și audiență conform BRAT și SNA) ale cotidianului "Informația zilei" la nivelul primelor trei cotidiene locale ale României. A se avea in vedere și că puterea economică și caracteristicile socio-administrative (populație, suprafață, aglomerații urbane, etc.) ale județului nu se află printre primele 30 de județe ale României.
Începând cu 1997, împreună cu Ilie Sălceanu au fost singurii editorialiști ai cotidianului "Informația zilei" și din 2001 (de la înființare) și ai "Informației zilei de Maramureș).

Operă[modificare | modificare sursă]

  • Miere de viespi - Ed. Litera, București, 1988
  • Spirit de haită - Ed. Dacia, Cluj, 2002
  • Salutator universal - Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2008
  • Versuri/ Versek - Ed. AB -ART, Budapesta, 2009
  • Poeme din altă carte - Ed. Brumar, Timișoara, 2010
  • Aurel Popp, Intre două culturi - Ed. RAO, Bucuresti, 2017
  • Punctul de inversare a memoriei - Ed. Max Blecher, Bucuresti / Ed. Școala Ardeleană, Cluj Napoca, 2017

Note[modificare | modificare sursă]

  • Antologia "Ierarhiile pergamentelor, 5 poeți sătmăreni (D. Păcuraru, Al. Pintescu, R. Ulmeanu, Ion Vădan, G. Vulturescu)", prefață de Al. Cistelecan, Casa de Editură Panteon, Piatra Neamț, 1995.
  • Antologia "Maratonul de Poezie și Jazz", ediția a II-a, Ed. Tracus Arte, 2010.
  • "Cultură și literatură în timpurile Sătmarului, Dicționar 1700 - 2000, Ed. Muzeului Județean Satu Mare, 2000; pag. 164-166 - autor George Vulturescu.
  • "Scriitori români din anii '80-'90, Dicționar bibliografic", vol. III, P-Z, Ed. Paralela 45, Iași, 2005, p. 31 - coordonator I.B. Lefter.
  • "Cronica pe frontieră <<Poesis>>", Ed. Princeps Edit, Iași, 2005, pag. 341-343 - autor George Vulturescu.
  • A fost tradus în limba maghiară de Bela Balázs - "Poezii/Versek", Ed. Limes/AB-ART, 2009