Sari la conținut

Drosophila melanogaster

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Drosophila melanogaster
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Familie: Drosophilidae
Gen: Drosophila
Subgen: Sophophora
Specie: D. melanogaster
Nume binomial
Drosophila melanogaster
Meigen, 1830[1]
Sinonime

Sophophora melanogaster

Drosophila melanogaster (grecescul pentru „Iubitorul de rouă cu burtă neagră” δρόσος = rouă, φίλος = iubitor, μέλας = colorat în negru, γαστήρ = burtă [2]) este o specie de diptere din ordinul muștelor, din familia Drosophilidae. Specia este tradițional cunoscută ca musculița de oțet sau simplu drosofila. Începând cu propunerea lui Charles W. Woodworth de a utiliza această specie ca organism model, D. melanogaster a continuat să fie utilizată pe larg pentru cercetarea biologică în studiul geneticii, fiziologiei, patgenezei microbiale și a istoriei apariției vieții. Este utilizată tipic pentru că este o specie care nu necesită multă mâncare, se înmulțește repede (o generație are 12 zile), este prolifică (depune foarte multe ouă) și larvele prezintă cromozomi politeni (uriași).[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Meigen JW (). Systematische Beschreibung der bekannten europäischen zweiflügeligen Insekten. (Volume 6) (PDF) (în German). Schulz-Wundermann. 
  2. ^ Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα
  3. ^ James H. Sang (). „Drosophila melanogaster: The Fruit Fly”. În Eric C. R. Reeve. Encyclopedia of genetics. USA: Fitzroy Dearborn Publishers, I. p. 157. ISBN 978-1-884964-34-3. Accesat în .