Doughboy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portret tipic din timpul războiului al unui doughboy american, circa 1918.
Charlie Chaplin în Charlot soldat - în rolul unui soldat doughboy

Doughboy a fost un termen informal pentru un membru al United States Army sau al United States Marine Corps, folosit mai ales pentru a se referi la membrii Forțelor Expediționale Americane (American Expeditionary Forces) în Primul Război Mondial, dar inițial a fost folosit în Războiul Mexicano-American din 1846-1848. O sculptură populară în rândul maselor, produsă în anii 1920 de E. M. Viquesney - Spirit of the American Doughboy - prezintă un soldat american în uniforma din Primul Război Mondial.

Termenul era încă folosit de la începutul anilor 1940 - de exemplu, în cântecul din 1942 "Johnny Doughboy Found a Rose in Ireland," înregistrat de Dennis Day, Kenny Baker și Kay Kyser, printre alții; de asemenea și în filmul muzical din 1942 Johnny Doughboy și personajul "Johnny Doughboy" din Military Comics[1]. A fost treptat înlocuit în Al Doilea Război Mondial cu termenul "G.I."[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Blogger, Misty (). „Golden Reading: Military Man: Johnny Doughboy”. goldenreadingdomain.blogspot.com. 
  2. ^ George, John B. (1948) Shots Fired In Anger, Samworth Press. pp.xi, xii, 21. Lt. John George, an Army officer writing a World War II autobiographical postwar combat memoir in May 1947, freely used the term to describe himself and his fellow U.S. Army infantrymen.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Doughboy