TLD

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Domeniu de nivel superior)

Un TLD sau domeniu de nivel superior (top-level domain în engleză) este ultima parte componentă a unui nume de domeniu în Internet. De exemplu, în cazul domeniului wikipedia.org, TLD-ul este org.

Domeniile de nivel superior sunt gestionate de către IANA- Internet Assigned Numbers Authority (autoritatea pentru atribuirea numelor și numerelor în Internet). Acestea sunt de trei tipuri:

 • domenii naționale (ccTLD - country code TLD): folosite de țări sau de teritorii dependente. Au lungimea de două litere, de exemplu ro pentru România.
 • domenii generice (gTLD - generic top-level domain): folosite (cel puțin teoretic) de anumite categorii de organizații (de exemplu, com pentru organizații comerciale). Are trei sau mai multe litere. Aproape toate gTLD-urile sunt disponibile indiferent de țară, cu excepția domeniilor gov și mil, care, din motive istorice, sunt folosite doar de către guvernul și respectiv armata Statelor Unite.
 • domenii de infrastuctură: arpa este deocamdată singurul asemenea domeniu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Spațiul inițial al domeniilor de nivel superior a fost împărțit în trei grupe principale: țări, categoriiși multi-organizații.[1][2] Un grup suplimentar temporar era format doar din domeniul DNS inițial, .arpa,[3] și era destinat unor scopuri tranzitorii pentru a stabiliza sistemul de nume de domenii.

Domenii istorice[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul anilor 1980, InterNIC a creat domeniul .nato pentru a fi folosit de NATO.[4] Alte TLD-uri istorice sunt .cs pentru Cehoslovacia (care acum folosește .cz pentru Republica Cehă și .sk pentru Slovacia), .dd pentru Germania de Est (a folosit .de după reunificarea Germaniei[5]), .yu pentru FR Iugoslavia și Serbia și Muntenegru (în prezent se utilizează .ba pentru Bosnia și Herțegovina, .hr pentru Croația, .me pentru Muntenegru, .mk pentru Macedonia de Nord, .rs pentru Serbia și .si pentru Slovenia), .zr pentru Zaire (în prezent .cd pentru Republica Democratică Congo) și .an pentru Antilele Olandeze (în prezent .aw pentru Aruba, .cw pentru Curaçao și .sx pentru St. Maarten).[6]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de TLD
 • IANA TLD List
 • Articles on CircleID about TLDs
 • „Top-Level Domain Names by Host Count”. ISC. ianuarie 2008. Accesat în . 
 • TLDs accepted in 2012

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „What is a Top-Level Domain and Why it's Important”. www.bobology.com. Accesat în . 
 2. ^ „The History of Domains”. www.historyofdomains.com. Accesat în . 
 3. ^ „Domain name system implementation schedule - revised”. www.rfc-editor.org. Accesat în . 
 4. ^ „Top-level domain”. yearis.com. Accesat în . 
 5. ^ „How to Choose the Right Domain Name for SEO”. jasonpittock.com. Accesat în . 
 6. ^ „Country domains: a comprehensive ccTLD list”. www.ionos.com. Accesat în .