Discuție Wikipedia:Formate utile/Întreținere

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mentenanță[modificare sursă]

Chiar așa? Ce-o fi aia? Chiar am uitat să vorbim românește? În limba română există un singur cuvând pentru asta, și anume întreținere. Ce-ar fi ca înainte de a scrie enciclopedii, să ne decidem dacă o scriem în limba română sau în țigano-saxona de pe maidane.

Afil 4 octombrie 2006 05:10 (EEST)[răspunde]

De acord cu mentinerea unor termeni mai firesti! Nu sunt de acord cu "tigano-saxona", pt. ca e o comparatie rasista.--Horia M (discuție) 13 februarie 2012 15:57 (EET)[răspunde]

atentionare pt. articole care folosesc o limba româna defectuoasa[modificare sursă]

Propun crearea unui format nou, care sa sune cam asa: "acest articol e scris intr-o limba româna defectuoasa (adica: agramata, folosind termeni care nu exista, imprumuturi din alte limbi, etc.) puteti contribui la cizelarea lui".

Cred ca trebuie subliniat faptul ca adesea articolele sunt, pur si simplu, agramate. Scrise cu fraze care suna prost, folosind termeni din alte limbi, dar declinati sau conjugati ca in romaneste, etc. etc. Am intalnit rar asa ceva in variantele engleza, franceza sau germana ale wikipediei.

Chiar daca se poate folosi desigur si un alt format de intretinere, cred ca trebuie subliniat acest lucru. Mai ales ca tinerii care contribuie harnic cu noi articole trebuie sa stie ca, inainte de a sti sa puna diacritice, trebuie mai intai de toate sa scrie intr-o limba cizelata (nu e suficient sa fie "corecta de-lemn"!!!).

Desigur ca imi veti spune ca nu se poate cuantifica gradul de calitate al limbii folosite, ca asa e la Wiki, cu cuantificari. Cum necum, asa cum exista "ton nepotrivit" (si el necuantificabil!) trebuie sa existe si "exprimare agramata"!

Sigur ca trebuie gasita o formula care sa nu jigneasca pe autorii care au scris agramat, dar ea trebuie sa existe. --Horia M (discuție) 13 februarie 2012 16:04 (EET)[răspunde]

Pentru articole și secțiuni întregi, există formatele {{ortografie}} și {{curățenie}}. Se poate folosi și formatul {{problemearticol}} cu parametrul „de corectat” (ca aici). Pentru fraze sau expresii, ar fi mai util un format asemănător cu {{evaziv}} (ca aici). --92.80.229.221 (discuție) 26 februarie 2012 20:57 (EET)[răspunde]