Sari la conținut

Discuție Utilizator:RemusMarin

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 17 ani de Wars în subiectul Versiunea română a transcrierii

Bun venit!

[modificare sursă]

Vă mulţumim că v-aţi înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veţi avea multe nedumeriri şi întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem şi ce nu putem scrie în ele, etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsaţi aici) pe care vă recomandăm s-o citiţi. De asemenea puteţi să ne întrebaţi la Cafenea. Nu vă fie teamă de greşeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii aţi dori să contribuiţi? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveţi o pasiune aparte. Aveţi la dispoziţie propria pagină de utilizator (vedeţi sus de tot unde scrie RemusMarin) în care să vă prezentaţi pe scurt dacă doriţi.

Ca să vă semnaţi simplu — doar în paginile de discuţii, nu şi în articole — scrieţi la sfârşitul mesajului patru tilde ~~~~ şi Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură şi dată.

Sperăm să contribuiţi cu plăcere la acest proiect! Romihaitza MihaitzaBot 12 aprilie 2007 00:05 (EEST)Răspunde

Versiunea română a transcrierii

[modificare sursă]

Transcrierea pe româneşte a numelui a fost totdeauna Sun Iat-sen, deoarece semivocala "i" nu are nevoie de litera "y", spre deosebire de sistemele Wade-Giles, Pinyin etc. RemusMarin 7 august 2007 12:37 (EEST)Răspunde

  • Mulţumesc de observaţie. Am efectuat mutarea, vezi Sun Iat-sen. De fapt, funcţia din limba română a semivocalei i este aproape identică cu funcţia literei y din engleză, care deşi este considerată în engleză o consoană funcţionează absolut întotdeauna la începutul oricărui cuvânt englez ca o semivocală (a se vedea yes, yield, yesterday, yellow, yast, yogurt, ş.a.m.d., precum şi toate intrările de la litera y din oricare dicţionar). Dacă litera y este în mijlocul unui cuvânt sau la sfârşitul acestuia povestea este total diferită. Funcţia nu este o caracteristică a sistemelor pe care le-ai menţionat ci este o funcţie intrinsecă a englezei. Ca atare, se regăseşte şi în sistemele cu pricina, etc. Wars 7 august 2007 18:37 (EEST)Răspunde