Discuție Utilizator:MIRCIA

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bine ai venit la Wikipedia! Te-aş ruga totuşi să nu mai creezi articole cu conţinut fără relevanţă, ca şi articolele tale despre Ruşi şi Ion Antonescu. Wikipedia este o enciclopedie şi din cauza asta nu poate prezenta informaţii care nu sunt dintr-un punct de vedere neutru. Ce crezi despre ruşi şi Ion Antonescu este OK, dar locul său nu este pe o enciclopedie ca asta! Plus, nu mai are rost să persişti cu articolele astea, mai ales după ce au fost şterse odată. Dacă vrei să transmiţi un mesaj despre ceva, Wikipedia nu este locul să faci aşa ceva. Dacă nu îti plac ruşii, atunci transmite asta pe un forum sau listă de mesaje, nu pe o enciclopedie! Nu mă înţelege greşit, ne-ar place să rămâi la Wikipedia, dar nu ne plac contribuţii care strică impresia enciclopediei. Salut, Ronline 26 Mai 2004 11:10 (UTC)

  • Bine ai venit pe Wikipedia îţi spun şi eu. Ne bucurăm să te avem printre noi şi îţi mulţumim pentru contribuţii. Într-adevăr informaţiile care nu respectau punctul de vedere neutru au fost şterse, însă am păstrat informaţiile care erau folositoare, şi care se găsesc în articolul Ucrainieni, şi referitor la consulatul din Cernăuţi, am mutat informaţiile în articolul Românime (nu avea rost să creăm un articol separat pentru consulat). Te invităm să te înscrii la Wikipedia:Wikipedist (presupun că esşti din Bucovina de Nord - regiunea Cernăuţi). Te invităm să contribui în continuare. --Danutz 28 Mai 2004 15:28 (UTC)

Răspuns de la Ronline[modificare sursă]

  • Sper că nu ma-i înţeles greşit prima dată când ţi-am spus, dar eu niciodată nu am dizagreat cu părerile tale despre slavi. Ce au făcut ruşi după Al Doilea Război Mondial a fost teribil... posibil cel mai mare impediment a României în istorie a fost dominaţia şi conducerea slavă. Da, agreez personal. Dar, este o diferenţă între ce punem pe Wikipedia şi ce credem noi. Totuşi, pe Wikipedia trebuie să fim obiectivi... nici să nu scriem chestii false, dar nici să fim porniţi faţă de o grupă. Eu sunt din Transilvania deci prea multe experienţe cu Basarabia şi Bucovina şi Cernăuţi nu am. Ce ai vrut să spui despre enciclopedia rusă sau ucraineană? Că conţin informaţii false? Dacă da, îi vom atenţiona. La fel cum noi vrem să menţinem o enciclopedie română neutră şi corectă, nu apreciem când alţii scriu chestii false despre noi! Deci, sper că ruşii şi ucrainenii nu au scris chestii false despre Antonescu, etc. Cu Bucovina de Nord, dacă îţi place Nordul Bucovinei, este OK, schimbă-l dacă vrei (pe ce articol apar cuvintele astea?). În concluzie, să ştii că apreciez ce mi-ai scris şi mi-ar place să mai discutăm aceste chestii dacă vrei. Mi-ar place tare să rămâi la Wikipedia în română şi să continui să scrii sau să editezi articole. Salut, Ronline 1 Iun 2004 10:50 (UTC)

Răspuns de la Danutz[modificare sursă]

Într-adevăr. Şi eu am un anumit resentiment faţă de popoarele slave, şi fără supărare nu-mi plac ruşii ucrainenii, bulgarii hai că ei mai merg (singurele popoare slave care îmi plac sunt cele vestice, cehi, polonezi). Pentru aceasta singurul lucru pe care îl fac în Wikipedia este acela de a nu scrie chiar deloc despre slavii estici (nu eu am scris despre Rusia, URRS, despre Ucraina aş vrea să scriu doar pentru că trăiesc mulţi români acolo, în schimb despre restul ţărilor non-slave am scris foarte mult, chiar şi referitor la ţările mai puţin dezvoltate, ca cele central europene). E bine nordul Bucovinei în loc de Bucovina de nord. Problema în acest caz este graba de a scrie articole, pentru că este mai uşor de scris "[[Bucovina]] de nord" (care va apărea "Bucovina de nord") decât "nordul [[Bucovina|Bucovinei]]" (care va apărea "nordul Bucovinei"). În rest te invit să te înscrii la Wikipedia:Wikipedist, probabil în rubrica, Ucraina > Cernăuţi. Te invit de asemenea să colaborezi la acţiunea Calitate garantată 10 plus. --Danutz


Cernăuţi Am înţeles cum trataţi voi istoria Cernăuţului.

Din vremea vece acestea tritorii au fost locuite de daci. Herodot părintele istoriei afirmă că
acest popor s-a definitivat în primul secol înainte de Cristos. Puternicul dac
Burebista(70-44e.n) sa înfiinţat statul dac. Apoi Decebal(87-106d.c). În 105-106 a fost 
distrus, devenind o provincie romană. Timp de 165 ani a exzistat ca provincie. Apoi după 
destramarea inperiului roman, incepe migrarea popoarelor. Da, au trecut şi au jefiuit hunii, 
cazacii, tatarii şi alte popoare migratoare. Sa intemeiat ca stat abia în (1309-1352) de către 
Basarab care uneşte teritoriile dintre Carpaţi şi Histru. Apoi după istorie, este f. clar. 
Oraşul Cernăuţi i-a pus bazele ALECSANDRU cel BUN acum 500de ani, trebue să faceţi şcoală la 
ruşi, ca să inţelejeţi fiindcă ei recunosc şi sărbătoresc aciastă dată, prima duminică di luna 
Octombrie. Dar voi se vede că habar nu aveţi de istorie, cred că ar fi mai bine să faceţi sape 
românilor ori să tîrguiţi cum au făcut-o şi neamurile voastre, dar să nu vă lipiţi ca cî-tul 
de izmene cum spune un proberb veci romînesc şi să le faceţi românilor istorie.
Dacă sinteţi cărturari citiţi ce zic slavii venind la Cernăuţi:
28 апреля. Черновцы - Сучава. Мы прибыли в хорошо известный для евро-автостопщиков пограничный 
с Румынией молдавский город Черновцы ближе к рассвету. На первом троллейбусе добрались до
автовокзала, откуда отходит автобус на Сучаву. Обсуждали по дороге архитектурные достоинства и 
недостатки черновецкого градостроения. Городок маленький, чистый и уютный, по застройке ближе 
к европейскому, чем к советскому. В автобусе, ежедневно пересекающем границу с Румынией, 
изучали азы румынского. Молдавский и румынский - это практически один язык, и румыны с 
молдаванами хорошо друг друга понимают. Я вспомнила слышанное еще на приеме в румынском 
посольстве от милого и доброжелательного господина Кристиана Ботеза, атташе по 
культуре, "Hristos a inviat!" (Христос воскресе!), на которое отвечают "Adevarat a inviat!" 
(Воистину воскресе!), или просто "Adevarat". 
Согласно преданию, в римскую провинцию Дакию, которая находилась на территории современной 
Румынии, христианство было принесено ап. Андреем и учениками св. ап. Павла . Во II-III вв. 
приезжавшие сюда по делам торговцы продолжали свидетельствовать о Христе. О крещеных даках 
упоминает пресвитер Карфагенской церкви Тертуллиан (II-III вв.) в своем трактате "О иудеях", 
перечисляя известные ему христианизированные народы. Мученики были среди даков уже в первые 
века христианства - в 1971 г. румынские археологи на дороге, ведущей к холмам Никулицеле (уезд 
Тулча), обнаружили древнюю базилику, под алтарем которой были захоронены Зотик, Аттал, Камасис 
и Филипп, мученическая кончина которых произошла при имп. Траяне (98-1117).

Opreştete odată că avem alte chestii de făcut[modificare sursă]

Nu pot să înţeleg dece eşti atât de nemulţumit. Am vorbit frumos cu tine, eu şi Danutz, de la început, am încercat să rezolvăm problemele tale cu slavii şi punctul de vedere neutru. Ce vrei să spui cu asta "Autorităţile acestui sait românesc sunt f. mărjiniţi în cunoştinţe, păcat că în România au rămas numai aşa potlogari. Unde-s cei diştepţ?" Cu ce suntem mărginiţi? Suntem mărginiţi că nu ţi-am tolerat ţie propaganda anti-ucraineană şi anti-rusească. Îţi mai spun încăodată - nu sunt pro-slav, sau pro-ruşi, dar noi aici la ro.wiki suntem cinstiţi şi neutrii... ce sa întâmplat în istorie cu ruşii şi ucrainenii nu înseamnă că trebuie să scriem numai chestii rele de ei, mai ales pe o enciclopedia. Deasemenea, nu înţeleg de ce eşti nemulţumit. Ţi-am spus - dacă vrei, editează ce articole nu îţi plac, dacă edităriile vor fi cinstite şi drepte (deci, nu scrie prostii). Deci, de ce eşti supărat, mai ales pe noi? Nu inţeleg nici chestia cu "autorităţile acestui sait românesc". Noi nu suntem autorităţile aici, acest site este de fapt parte din Wikimedia Foundation şi noi suntem doar colaboratori. Scrii în aşa fel că pare că noi ţi-am tăiat macaroana sau te-am oprit cu forţa de a edita articole. Văd că de când ai venit aici numai controverse ai cauzat. Nu este timp pentru aşa ceva, deci te-aş rugă să te opreşti odată că este plictisitor... cu toate argumentele de neînţeles despre mentalitatea ucraineană, Cernăuţi şi mai multe. Cert este că pe noi nu ne interesează. Ronline 3 Iun 2004 07:09 (UTC)

Clarificări[modificare sursă]

Salut Mircia,

Am să-mi fac şi eu datoria să-ţi explic felul în care vedem noi lucrurile. Ţi-am şters pagina la care se referă Ronline mai sus fiindcă nu aducea nimic nou Wikipediei. Dacă ai întrebări sau neclarităţi eşti binevenit să pui întrebări pe paginile de discuţii (fie ale articolelor, fie ale utilizatorilor). Însă te rog nu mai crea/edita articolele în sine pentru a pune întrebări şi a scrie texte cu caracter personal.

Legat de viziunea ta versus viziunea noastră asupra conţinutului, am să-ţi dau un contraexemplu. În Regat există, ca tendinţă, pe lângă antipatia faţă de ruşi, o antipatie şi mai pronunţată faţă de unguri. Te rog citeşte articolele Ungaria şi unguri şi observă că au fost scrise cu un ton cât se poate de neutru, cel puţin în comparaţie cu stilul pe care pari să-l preferi. Asta se întâmplă nu fiindcă suntem potlogari sau altceva, ci pentru că acest proiect nu este gândit să reflecte păreri personale subiective, ci să prezinte imaginea cât mai echilibrată omeneşte posibil asupra lucrurilor. Sunt sigur că dacă vei avea interesul să cauţi, vei găsi forumuri pe Internet care se pretează mult mai bine decât Wikipedia intenţiilor tale. Pentru început îţi recomand să te uiţi pe soc.culture.romania, sunt convins că acolo vei găsi multe persoane care satisfac mai bine criteriile tale de inteligenţă, şi poate dacă întrebi ţi se vor recomanda proiecte potrivite felului în care pari să vezi lucrurile.

Bănuiesc că ai prins deja ideea, însă am s-o reiterez mai clar, pentru cazul că încă eşti nelămurit: felul tău curent de a edita nu se potriveşte cu Wikipedia. Eşti absolut binevenit să continui să editezi în măsura în care reciteşti măcar articolul NPOV şi începi să-i respecţi indicaţiile, ca şi noi toţi ceilalţi. Altfel o să te poftim să lucrezi exclusiv la alte proiecte (dacă va fi nevoie, ne vom asigura cel puţin că nu vei mai lucra la acesta).


--Gutza 3 Iun 2004 08:41 (UTC)

Stimate Gutza, amenintarea adresata (in numele cui, "ne vom asigura"?) userului Mircia nu este conforma cu regulile acestui proiect. Nu cred ca actiunile lui Mircia intra in categoria "vandalism". Si chiar daca ar fi considerat astfel, se aplica regulile wikipedia (pe care sunt sigur ca le cunoasteti), si nu regulile bunului-plac. Asta daca sysop nu inseamna cyber-baron, stapanul domeniului ro.wikipedia. --Vasile 4 Iun 2004 04:55 (UTC)

Bună Vasile,

Bănuiesc că te referi la fraza mea care spunea "dacă va fi nevoie, ne vom asigura cel puţin că nu vei mai lucra la acesta". Dacă eşti la fel de familiar ca şi mine atât cu limba română cât şi cu regulile Wikipedia, atunci nu văd cu ce nu eşti de acord. Regulile Wikipedia spun că editări POV repetate sunt suficiente pentru ban (aşa a luat Irismeister ban pe Wikipedia în engleză de pildă). După cum vezi mai sus, "ne vom asigura" condiţional, dacă va fi nevoie. Cu alte cuvinte, dacă MIRCIA nu citeşte articolul despre NPOV şi nu începe să-i respecte indicaţiile, ci în schimb găseşte de cuviinţă să continue să-şi exprime punctele de vedere absolut subiective în mod repetat printr-o grămadă de articole şi editări. Nu am să comentez ultima ta frază din comentariul de mai sus, bănuiesc că te-ai enervat fiindcă ai avut impresia că mă dau eu mare din cauza felului în care mi-ai perceput explicaţiile. Sper că am clarificat mesajul pe care doream să îl transmit. --Gutza 4 Iun 2004 11:55 (UTC)

Am vazut lista cu popreli in versiunea engleza si am remarcat ca motive in special "vandalism". Nu are rost sa intreb cine face distinctia dintre un POV si un NPOV si cum analizeaza starea de spirit (neutra sau nu, iritata sau nu etc.) a celui care scrie, in engleza, de exemplu. La versiunea engleza am remarcat mai des astfel de comentarii si aprecieri personale (bazate pe magie, clarviziuni si spiritism, probabil). Adevarul nu este intotdeauna la mijloc, iar un punct de vedere "non-neutru" ar trebui sa fie acceptat daca se bazeaza pe argumente rationale. Revenind la cestiune, nu cred ca MIRCIA ar trebui alungat. Problema nu este daca editarile sale sunt POV in loc sa fie NPOV, problema editarilor sale, deocamdata, este cu limba română. --Vasile 4 Iun 2004 13:03 (UTC)
Cred că Gutza are dreptate în ce zice. Pe mine ma cam enervat MIRCIA de când a venit aici fiind că, nu numa că făcea editări aiurea, dar nu le explica bine când era întrebat (înţeleg că nu ştie română prea bine, dar efectiv dădea explicaţii îmbolmojite şi de neînţeles). Deci, deşi în ultimele zile nu a mai făcut nimic rău, cred că mentalitatea de ban este justificată. Vasile, ce ai spus despre NPOV este total corect. Întradevăr, cum se poate judeca ce este NPOV, sau posibilitatea de a folosi un punct de vedere dacă se bazează pe argumente raţionale. Cred că mai important decât NPOV este cel mai logic, corect şi raţional argument, discutat pe paginile de discuţii (doar eu ştiu că atât a trebuit să mă argumentez cu cei de la Wikitravel din atâtea motive diferite despre chestii ca cum să numim oraşele indiene până la numele corect a Cehiei). În orice caz, ce a scris MIRCIA nu a fost deloc corect sau raţional, deci argumentul acesta nu se aplică la el. Văd că a cam plecat de la Wikipedia... fără nici o jignire, mult rost nu avea să rămână, în primul rând din cauza contribuţiilor, în al doilea rând din cauza limbii române şi în al treilea rând din cauza limbajului faţă de noi ("oameni foarte mărginiţi", etc.) Ronline 4 Iun 2004 13:20 (UTC)
Măi, mai încet un picuţ. Nu speriaţi utilizatorii noi. La început un utilizator nu este obişnuit cu NPOV şi nu înţelege ce este Wikipedia de fapt, o enciclopedie, ci se simte liber să îşi scrie părerile. Puteţi observa că editări NPOV din partea lui MIRCIA nu au mai existat şi au apărut câteva informaţii folositoare, cum am scris ceva mai sus. Va lua ceva timp până ce MIRCIA se va obişnui cu regulile Wikipedia. Gutza am văzut că l-ai comparat cu Irismeister. Este de notat faptul că Irismeister doreşte acum să realizeze editări NPOV, pentru care va fi apreciat în Wikipedia (ne-a promis şi 400 de articole cu oftalmologi, care nu au cum să fie POV). La fel se va întâmpla probabil şi cu MIRCIA, acordaţi-i un răgaz, mă angajez eu să modific eventuale editări POV. Calitatea limbii române vorbite de el, aţi putea să vă gândiţi că reiese din faptul că când a trebuit el să meargă la şcoală nu a avut dreptul de a învăţa în limba maternă, ci doar în ucraineană. Asta oricum nu este o problemă, pot fi corectate articolele, important este că sunt scrise. Limbajul faţă de noi este într-adevăr de prost gust, sper într-o schimbare ca să nu avem regrete mai târziu. --Danutz 6 Iun 2004 15:44 (UTC)