Discuție:Vulpe roșie

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Vulpe roșie este un subiect de care se ocupă Proiectul Australia, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre Australia Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

  • Vulpea roșie ( Vulpes vulpes ) este cel mai mare exemplar de vulpe și unul dintre cei mai răspândiți membrii ai ordinului Carnivora , fiind prezent pe toată emisfera nordică din cercul arctic în Africa de Nord , America de Nord și Eurasia .Datorită acestor factori, specia este clasificată cu risc scăzut de dispariție (Least Concern) de către IUCN. Rasa sa s-a extins, alături de expansiunea umană, ajungând și în Australia , unde este considerată a fi dăunătoare pentru mamifere și păsări. Datorită prezenței sale în Australia, este inclusă în lista celor 100 cele mai invazive naimale din lume.

Vulpea roșie provine de la strămoșii de dimensiuni mai mici din Eurasia în timpul perioadei de la mijlocul secolului al VI-lea , colonizând America de Nord la scurt timp după glaciația Wisconsin. Dintre speciile de vulpi, vulpea roșie reprezintă o formă mai progresivă în direcția carnivorelor .În afară de dimensiunile mari, vulpea roșie se deosebește de alte specii de vulpe prin capacitatea sa de adaptare rapidă la medii noi. În ciuda numelui său, speciile procreaza deseori indivizi cu alte coloraturi, inclusiv albi și melaniști .În prezent sunt recunoscute patruzeci și cinci de subspecii, care sunt împărțite în două categorii: vulpi nordici mari și vulpi mici sudici bazali din Asia și Africa de Nord.