Discuție:Sparta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Fraza „Spartanii erau poporul războinic cel mai temut și doar atenienii au îndrăznit să-i înfrunte, plătind un preț mare pentru acest lucru.” este foarte problematică. Sparta, ca mai toate cetățile grecești a avut un șir lung de conflicte cu diverse cetăți și vecine și îndepărtate. --Dimulescu (discuție) 4 octombrie 2012 07:10 (EEST)

din cate stiu eu, sclavii se numeau hiloti, nu perieci--Arado 13 aprilie 2007 18:27 (EEST)

Termeni / expresii precum "atrocități", "într-un mod teribil", "au îndrăznit să îi înfrunte, plătind un mare preț" nu au ce căuta într-un articol cu pretenția de a fi mai mult decât o compunere școlară. Un articol nu are ce să conțină aprecieri subiective asupra faptelor prezentate.

"Revoluții" pe vremea Spartei... puțin probabil. Revolte, poate.

Femeile spartane (atât cât erau băgate în seamă) tot de bărbi stufoase și capa roșie erau caracterizate?

"Asasinat" este iarăși un termen care nu avea ce căuta în acest context. "Marina" si "armata de sol" sunt de asemenea termeni deplasați în context.

"Spartanii erau poporul războinic cel mai temut" - de către cine? dintre cine și cine? unde se zice asta?

"Prima derută a Spartei" - ....?

"A obținut hegemonia" vs. "așa-zisa hegemonie".


La finalul articolului aflăm când, unde, cum a fost întemeiat statul.

--Agrael 13 iulie 2008 22:21 (EEST)Agrael

Legenda potrivit careia spartanii practicau infanticidul ( isi aruncau nou nascutii bolnavi, handicapati,etc intr-o groapa de la marginea asezarilor urbane)este infirmata de recentele descoperiri arheologice.Mai multe detalii gasiti in articol. Si mai multe informatii cu fundament pe alte site-uri. Sa nu uitam, totusi, ca Wikipedia este o enciclopedie libera, adica intra cine vrea ceea ce este foarte bine si scrie ce vrea sau ce stie ceea ce este mai mult decat discutabil...89.34.36.202 (discuție) 21 aprilie 2009 22:39 (EEST)

Citez:,,Așa-zisa hegemonie și succesul Spartei a fost încheiat de Teba în bătălia de la Leuctra (146 î.Hr.), când mare parte din populația masculină spartană a murit.” Bătălia de la Leuctra a avut loc în iulie 371 î.H.!!!--Mateicovrig (discuție) 11 septembrie 2010 14:46 (EEST)