Discuție:Spadă

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sursă pentru a dezvolta articolul.[modificare sursă]

Documentarul este în engleză, făcut în Polonia, este destul de precis, să nu spun foarte precis. Dacă aveți timp, puteți lua date din el, le verificați și puteți dezvolta . Explică exemplar evoluția „spadei” și dezvoltarea ei medievală. Deasemenea prezintă și evoluția spathei în spada medievală, în cele două tipuri medievale, sud-vestice, nord-estice. Îl pot traduce și eu, însă nu am timp de căutat surse și nu am nervi să intru iarăși în disputa „cercetare originală”, de asta, dacă aveți timp și nervi, este o sursă bună. www.youtube.com/watch?v=4i1VPDTy21E Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Viuser (discuție • contribuții).

Ce voiam să delimitez clar .[modificare sursă]

Spada de împuns a evoluat separat. Ea a fost primul tip de spadă, fiind asociată cu lupta unor unități de elită, în grup, folosită de nobili. Mai târziu, în timpul grecilor ahei, spada a ajuns și la plebe, însă ea nu a fost una pentru impuns(care necesita antrenament), ci una pentru lovire. Spada de împuns s-a răspândit și în Spania(deși nu prea este dovedit clar dacă a evoluat sau s-a răspândit cu grecii sau fenicienii, spre deosebire de kopis), fiind folosită și adoptată de romani, tocmai fiindcă armata lor era una profesionistă, devenea mai precis. După gladius, care a dispărut, a trebuit cam 700-600 de ani pentru ca spatha să evolueze din nou într-o armă și de împuns, folosită la dueluri. Aici Franța, Anglia, Spania, Italia folosea spada de o mână(nu știu termenul exact) rombică, pentru tăiat și împuns, pe când Scandinavia, Germania, Ungaria, Polonia(aici avem și săbii) foloseau spada de două mâini pentru tranșat, care putea și împunge. Deci stiluri diferite. Deci evoluția nu a fost omogenă, arma de împuns fiind asociată cu unitățile de elită, antrenate, în arte marțiale. Încă un lucru greu de dovedit dacă spatha a fost luată de la goți sau este o armă inspirată. Cert este că a fost creată pentru a combate cavaleria(termenul a fost folosit ce-i drept și înainte pentru spadele celtice folosite de auxiliari, de aici problema). Mai târziu a fost adoptată de auxiliari, toată armata și barbarii care serveau ca mercenari, mercenari care au dat mai târziu regatele medievale. De aici și răspândirea ei. Adoptarea ei de toată armata a venit și pentru că era mai bună pentru a apăra fortificații, până atunci romanii ,deși aveau fortificații, nu luptau în ele, doar dormeau în ele. Dacă un inamic se pregătea pentru a ataca limesul, romanii ieșeau din fortificații și luptau în câmp deschis, agresiv, unde erau total superiori. Ce ar mai fi de spus, spatha provine dintr-un cuvânt grec. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Viuser (discuție • contribuții).

@Sîmbotin Câteva lucruri despre imagine:

1. Poți garanta că este o spadă originală (detalii unde este expusă, din ce secol este)? Un reverse Google image search duce doar la pagina aceasta de wikipedia.

2. Îmi pare mai mult o "spadă de Toledo", o replica decorativă, un suvenir pentru turiști, și descrierea ajuta la asta "fotografiat spada într-o vitrină din Madrid", nu muzeu, nu colecție, ci "vitrină". Mai mult, uite că apare și aici (a doua din dreapta) împreună cu alte "souvenirs of Toledo".

3. Citește te rog articolul ăsta: Sword replica

Despre spada cu care am inlocuit-o, da este o replică, dar este o replică mult mai reprezentativă a unei spade adevărate decât cealaltă. Imaginea este de asemenea mai clară. Alin2808 (discuție) 16 mai 2022 13:46 (EEST)[răspunde]