Discuție:Slimnic, Sibiu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Slimnic, Sibiu este un subiect de care se ocupă Proiectul Localitățile din România, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre localitățile din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Comuna Slimnic este situata la 15 km nord de municipiul Sibiu, pe drumul national Sibiu - Medias. Relieful comunei este deluros strabatut de pârâul Slimnic, la nord si est aflându-se ultimele înaltimi ale podisului Hîrtibaciului, iar spre vest, la câtiva kilometri încep înaltimile podisului Secaselor. Singura deschidere joasa, se afla spre vest, spre culoarul Visei. Principalele ape ce izvorasc în hotarul comunei sunt pârâiele Bacia si Sarba, cu afluentii lor mai mici, dupa confluenta purtând numele de Valea Slimnicului, care se varsa spre vest în râul Visa. In vatra satului a fost descoperita o asezare dacica. In 1394 este mentionata o scoala comunala. Suprafata comunei:2445 ha

Punctul de atractie principal este Cetatea Taraneasca (CETATEA STOLZENBURG) si biserica evanghelica din cetate, care pastreaza traditia vechilor sasi din care au ramas 5 in comuna. In incinta bisericii se fac slujbe in fiecare duminca de la ora 10. Slujba este cantata.


CETATEA TARANEASCA DE LA SLIMNIC (CETATEA STOLZENBURG) Se pare ca pe locul actualei cetati a existat o fortificatie cu dimensiuni mai reduse. Acesteia i-a apartinut si capela gotica din nordul cetatii, atestata documentar în 1342, transformata apoi într-un turn de aparare. În sec. al XIV-lea a fost construita, dar neterminata, bazilica în stil gotic, pe axa vest-est. În secolul urmator s-au facut lucrari de întarire. Asediata de mai multe ori, cetatea a fost cucerita de Ioan Zapolya, în 1529 si de Moise Secuiul în 1602; a fost asediata de turci în 1658 si incendiata în 1706 de curutii lui Francis Rákóczi al II-lea. În secolul al XVIII-lea cetatea era parasita si paraginita. Lucrari de reparatii si conservare s-au facut în 1959. Biserica gotica este compusa din nava, cor si absida. Nava initiala a fost boltita în plasa, în jurul anului 1500. Se mai pastreaza ferestrele si cele trei portaluri din nord, vest si sud. Se remarca doua pietre funerare din anii 1592 si 1633, executate artistic, altarul (1773) si amvonul (1750), ambele în stil baroc.

Cele mentionate mai sus se pot regasi pe site-ul dedicat Sibiului, dar si pe placa ce se gaseste la intrarea in Cetate, sau alte detalii se pot afla de la batranii locului.