Discuție:Petru Rareș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Logo CEE Spring
Acesta este unul din articolele despre istoria din Republica Moldova înaintate la listele de articole pe țări în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2016.

Fiu natural, nelegitim, din flori[modificare sursă]

Era un fiu din afara casatoriei, "fiu din flori" nu suna enciclopedic. Istoriografia mai foloseste fiu natural... Plinul cel tanar 10 iulie 2007 14:41 (EEST)

Dacă s-ar stabili clar care este legătura dintre faptul că era fiul lui Ștefan cel Mare și că a ajuns domnitor, atunci ar fi mai ușor de stabilit un atribut. A fost sau nu recunoscut de Ștefan cel Mare? Dacă da, atunci era pur și simplu fiul lui, doar că avea altă mamă, dacă nu, era fiu din flori, bastard, nerecunoscut, dar atunci se poate să fi ajuns la fel de ușor domnitor? Eu nu știu, dar a r fi interesant de descoperit. Poate că istoriografia potrivită e puțin mai explicită în privința lui. --—Radufan 10 iulie 2007 14:47 (EEST)
Exista la Familia Basarabilor un paragraf care ar trebui sa te lamureasca despre cum se facea succesiunea la tron in Tarile Române. De precizat ca in Moldova traditia era și mai usor incalcata decat in Muntenia. Cat despre recunoastere, nu uita ca nu existau teste ADN deci era greu de stabilit cine era realmente os de domn si cine nu. In plus orice fiu din afara casatoriei era conform normelor vremii "din flori", "bastard", recunoscut sau nu. Plinul cel tanar 10 iulie 2007 14:53 (EEST)
Nu se spune urmaș nelegitim? --Alex:D|Mesaje 10 iulie 2007 16:23 (EEST)
—Radu m-a corectat pentru "fiu nelegitim". Am propus atunci "fiu natural".Plinul cel tanar 10 iulie 2007 16:53 (EEST)

durata domniei[modificare sursă]

A domnit 67 de ani ???

dar Ștefan cel Mare A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. ???

ce nu este? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 217.226.249.202 (discuție • contribuții).