Discuție:Cronologia Republicii Moldova
Adăugare subiectNu am avut răbdare să citesc tot articolul. Poate cineva extrage ceva din el. Dacă nu, propun ştergerea lui.Elerium | Discuţie 26 noiembrie 2005 17:20 (UTC).
- Cred că ceva bun poate fi extras din articol. Voi încerca să salvez cât mai mult din text. Bănuiesc că cineva şi-a dat silinţa cât a putut, de aceea cred că ar fi păcat să aruncăm totul la coş. --Mihai Andrei 26 noiembrie 2005 17:37 (UTC)
PPCD România are prioritate faţă de PPCD Moldova?
[modificare sursă]Stimaţi colegi,
A fost o mişcare incorectă faptul că datele despre Partidul Popular Creştin Democrat au fost redirecţionate la Cronologia democratizării Republicii Moldova, deoarece ele erau nu despre democratizarea în Moldova, ci despre istoria apariţiei şi dezvoltării Partidului Popular Creştin Democrat din Republica Moldova. Iar acum, in articolul Partidul Popular Creştin Democrat sunt doar nişte date sumare despre PPCD-ul lui Ciuhandru.
Sunt de acord că şi în România este Partidul Popular Creştin Democrat şi este condus de Gheorghe Ciuhandru. Dar acest partid, sub această denumire nu are nici o tradiţie. Pentru aceasta am cîteva argumente: 1) Ei şi-au luat denumirea de PPDC abia în martie 2005, altfel zis, nu au nici un an de atunci. 2) Site-ul lor oficial este www.PNTCD.ro[1], iar în declaraţiile lor, după PPCD este menţionat de fiecare dată PNŢCD. De ex. PPCD (PNŢCD) 3) Partidul acesta este mic ca importanţă, are, practic, doar postul de primar în Timişoara.
Să vedem acum ce se întîmplă cu PPCD-ul din Moldova.
1) Poartă această denumire din 1999, de aproape 7 ani. 2) Se identifică şi promovează această denumire www.PPCD.md[2] şi este recunoscut în plan internaţional aşa, chiar şi în România. Chiar şi mulţi români din România, cînd zic PPCD, se referă la PPCD-ul din Moldova. 3) Este una din cele mai importante şi active formaţiuni politice din Republica Moldova, membri în parlament, acţiuni de protest etc.
Luînd în considerare că ro.wikipedia este o enciclopedie în limba română şi nu o enciclopedie în care se oferă prioritate articolelor care ţin de România. Luînd în considerare că în Moldova Partidul Popular Creştin Democrat deţine o putere şi o influenţă mai mare, propun ca articolul Partidul Popular Creştin Democrat să fie al celui din Moldova. Imi asum responsabilitatea să fac un articol coerent cu privire la acesta.
Vă mulţumesc şi urez toate cele bune.
--Ispitescu 28 ianuarie 2006 16:07 (EET)
- Cred ca n-ar fi rau, dat fiind faptul ca PPCD-ul romanesc e in moarte clinica de ceva timp. Insa sa stii ca sunt multi nostalgici PNT-CD pe-aici. Nu stiu daca ei ar fi de acord cu ceea ce propui. Dpotop 12 iunie 2006 13:05 (EEST)
- M-am uitat si pe google. Primul link e PPCD (Moldova). Un site stabil, un partid cu relatii internationale stabile, etc. Nu se compara cu ppcd.ro. Dpotop 12 iunie 2006 13:23 (EEST)
Cu toate acestea, just este ca pe ro.wiki PPCD roman sa aiba prioritate. In fond vorbim despre statul roman, iar simpatia multora fata de PPCD din Basarabia a incetat in momentul in care a inceput sa sustina comunistii si sa aiba ca obiectiv politic consolidarea statului Republica Moldova si nu unificarea. --R.S. 12 iunie 2006 14:04 (EEST)
- Gresesti. Ro.wiki nu este a statului roman, ci a vorbitorilor de limba romana (asta e politica oficiala wikipedia). Moldovenii de peste Prut sunt si ei inclusi, in masura in care vorbesc romana. Daca vrei o paralela, si ungurii din Romania au locul lor pe hu.wiki, iar francofonii din Quebec merg pe fr.wiki. De accea PPCD(Mo) si PPCD(Ro) au amandoua articole aici. Problema aici este sa determinam daca una din utilizari nu e clar majoritara. Sincer, eu n-am prea auzit in ultimul timp de PPCD (Ro) prin presa. Dpotop 12 iunie 2006 14:53 (EEST)
Atunci poate ar fi cazul sa citesti cu mai multa atentie publicatiile autohtone... Cat despre importanta PPCD... Sa fim seriosi, faptul ca un anume partid isi schimba denumirea oficiala nu altereaza cu nimic bajaul sau istoric. PPCD, PNTCD sau, mai simplu, PNT nu poate fi comparat cu nici o alta formatiune politica parlamentara (exceptie facand desigur, PNL - tot datorita istoriei) , iar faptul ca cineva isi permite sa stirbeasca importanta unui dintre formatiunile politice autohtone cu traditie doar datorita faptului ca nu a mai intrat in parlament in ultimele 2 legislaturi, mi se pare mai mult decat deplasat. Cat despre PPCD... cam care sunt marile realizari din ultima vreme ale lui Iurie Rosca? Sau cum anume militeaza PPCD pentru reunificare Basarabiei cu Romania? Sustinandu-i pe comunisti? Ro.wiki este a vb de limba romana, dar sa nu uitam ca in Republica Moldova se vb lb moldoveneasca. A facut ceva PPCD in acest sens? In calitatea sa de "important partid politic" a facut ceva pentru revenirea la adevarul istoric si ligvistic? Revenind la problema presei... in ziarele centrale nu se publica nimic despre PPCDul lui Rosca insa PNTCDul este prezent in mod constant. Sa-ti dau doar cateva exemple: unificarea formatiunilor crestin-democrate in jurul PPCD; implicarea vicepresedintelui PPCD deputat Aurelian Pavelescu in problema testamentului Gojdu si a catedralei catolice din Bucuresti, controversele privind posibila preluare a PPCD de catre Gigi Becali etc... In alta ordine de idei, PPCD/PNTCD este singurul partid crestin democrat roman cu afiliere europeana. --R.S. 12 iunie 2006 16:52 (EEST)
- O sa imi exprim ultima opinie in legatura cu aceasta problema (precizandu-mi pozitia) :
- 1. PNT-CD-ul de dupa '90, si cu atat mai putin PPCD-ul (RO) nu mai au mare lucru de a face cu "traditia PNT-ului interbelic". Ideologic, partidul a trecut de la un amestec de stanga taranista cu regionalism ardelenesc la un amestec extrem de unitar de extrema dreapta economica si "restitutio in integrum". Daca imi spui si mie unde-i "taranismul" in toata afacerea... Finally, daca a ajuns Becali sa fie bagat in seama in politica de partid, atunci PPCD-ul e mai rau decat credeam. Asa ca "stirbirea importantei" nu prea tine.
- 2. Chestia cu limba moldoveneasca e o aberatie in gura unui roman care se mai pretinde si "nationalist". Asa nationalist a fost si idiotul de Antonescu care n-a gasit lucru mai bun de facut dupa cucerirea Basarabiei decat sa o tramsforme in guvernorat (in loc sa o integreze inapoi in sistemul administrativ roman). Iar basarabenii erau controlati la "granita". Halal nationalism.
- 3. Realizarile PPCD (MO) sunt de exemplu faptul ca sunt un partid care exista (ca PNL-ul in RO), care face parte din parlament, are relatii internationale stabile, si reprezinta o parte a populatiei RM. Adica, groso modo, cam ce face un partid politic care se respecta. Nici o comparatie cu PNT-CD, care practic nici nu mai exista, si care isi schimba programele ca pe sosete ca sa se afilieze la partidul european potrivit.
- 4. In cele din urma, articolul PPCD nu are nici o legatura cu istoria, ci cu vizibilitatea. Daca te uiti cu google, PPCD (MO) e de departe primul. Iar, asa cum spui tu, PPCD in Romania e ceva putin cunoscut, pentru ca fostilor taranisti le e cam rusine cu noul nume. Dpotop 12 iunie 2006 19:00 (EEST)