Discuție:Palestina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Palestina trebuie să fie un articol independent. Palestina a fost o regiune în care Britania a primit mandat, după primul război mondial, să construiască o casă națională poporului evreu. În regiunea care a fost Palestina sunt acum Iordania, Israel și Filastin (În limba limba arabă nu se folosește litera P - Statul Palestin se cheamă Filastin).Bernstein Leonard 18 aprilie 2006 22:44 (EEST)

Iosef, fiul lui Iacob nu este Iosif.Bernstein Leonard 21 iulie 2006 00:33 (EEST)


Domnule L. Bernstein,

Daca veți avea bunăvoința să priviți istoricul articolului "Palestina", veți putea lesne constata că timp de câteva luni de zile a existat doar...titlul său. In urmă cu câteva zile, deși timpul liber nu-mi prisosește, am început totuși acest articol, intenționând ca într-o perioadă de timp rezonabilă, una-două luni, să-l termin. Mi-am făcut, așa cum se cuvine, un plan al articolului pe care l-am și pus la dispoziția celor interesați, afișând concomitent și bibliografia de bază.

Constat acum cu surprindere că mi-ați modificat subtitlurile articolului și, în consecință, conținutul articolului. Această inițiativă echivalează, din punctul meu de vedere, cu o constrângere, pe care eu nu pot să o accept. Aveți, desigur, libertatea de a continua și definitiva articolului în cauză potrivit viziunii Dvs. Mă întreb însă, așa, într-o doară, de ce nu l-ați început și definitivat Dvs. în perioada celor câteva luni... vacante??? Synd


Domnule Synd, vă rog să mă scuzați daca v-am deranjat - nu asta a fost intenția mea. Mi-am permis să fac mici intervenții sperănd să dau un ajutor. O să aștept cu răbdare până cînd ve-ți termina articolul.
La ultima întrebare... n-am scris articolul din acelaș motiv care m-a împiedicat să scriu multe alte articole despre Iudaism, Istoria evreilor și multe alte subiecte - mi-e greu să mă exprim pe românește așa că am nevoie de mult timp pentru ca să scriu cea ce dumneavoastră scrieți cu ușurință.
Ultimul punct - am științe foarte bogate în aceste subiecte, așa că pot să ajut. Întrebarea este cum pot ajuta fără să deranjez. Sper că se poate găsi un modus vivendi. Bernstein Leonard 23 iulie 2006 19:30 (EEST)


În ordine, domnule Bernstein! Am reacționat ca atare, poate puțin cam "sec", la intervenția Dvs., deoarece în cei peste doi ani de când, sporadic, particip la ro.Wikipedia, nu a fost pentru prima dată când, aflându-mă în lucru cu un articol, se intervine, mai mult sau mai puțin neavizat, în textele mele. Înțeleg însă că intenția Dvs. a fost alta, fiind vorba, așadar, de o neînțelege de ambele părți. Eu sunt "profesionist", dar nu orientalist. O coparticipare din partea Dvs. ar putea fi utilă în cazul acestui articol extrem de dificil și, sub aspect politic, brizant.

Intenția mea a fost ca, în capitolul "Regatul Israel" să tratez întreaga perioadă cuprinsă de la așezarea triburilor israelite în Canaan până la cucerirea romană a ținutului. Deși în acest lung interval de timp, aproape un mileniu, Regatul Israel a beneficiat, după cum bine știți, doar ca. 150 de independeță și suveranitate, nu am găsit o soluție mai convingătoare pentru a trata compact respectivul interval de timp. În caz contrar ar trebui să fragmentez textul, să introduc numeroase subcapitole, care, cred eu, ar împieta asupra fluidității și accesibilității articolului.

Synd

PS. Referitor la întrebarea cum puteți ajuta fără să deranjați? Foarte simplu: corectați erorile! Asupra unor intervenții mai "masive" în text, cred că ar fi util și firesc să ne consultăm în prealabil! În curând voi pleca în concediul de vară. Cred că nu ar fi rău să continuați acolo unde am încetat eu. Referitor la limbă scrisă: nu vă faceți probleme! Scrieți! Nici eu nu mai posed limba mea maternă, așa cum aș dori. Sunt plecat din țară de peste un sfert de secol.

Accept propunerea Dvs.. O să adauc, ici și colo, cîteva date care cred că lipsesc - dacă veți socoti că nu-i nevoie de ele puteți să le ștergeți sau să le scimbați locul. Bernstein Leonard 25 iulie 2006 19:39 (EEST)

Daca nu gresesc, Romanii au fost primii care au denumit teritoriul provincia Sirio - Palestina, dupa darimarea celui de al doilea templu, cu intentia sa stearga numele de Judeea. --Nanu 31 mai 2007 15:52 (EEST)

Relația cu România[modificare sursă]