Discuție:Nicolaus Olahus

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Domnule Mihai Andrei,

Revin astazi, 15.12.2005, dupa o absenta cam indelungata pe ro.Wikipedia, interesat fiind de soarta articolelor pe care le-am inceput, dar nu si finalizat, cu mult timp inainte. Printre articole incepute de mine, dar neterminate la vremea respectiva, din diverse motive, se numara si cel referitor la Nicolaus Olahus (vezi aici 18 mai 2004, ora 21,39, Synd).

Constat cu surprindere ca mi-ai inlaturat nick-ul din "istoria" acestui articol, insusindu-ti in intregime paternitatea lui. O sumara comparatie intre textul inregistrat sub numele meu, la data precizata, si articolul dumitale in forma actuala, articulat evident pe cel inceput de mine, sustine afirmatia mea.

Imi permit sa-ti atrag atentia in mod prietenesc ca modul in care ai procedat nu este chiar cel mai corect. In alte conditii, aceasta atitudine s-ar putea numi... plagiat!

Synd

NB. Iata textul meu si compara-l cu cel care-ti "apartine":

Versiunea de la data 18 mai 2004 21:39 Synd (Discuţie | contribuţii)

← Diferenţa anterioară Versiunea de la data 18 mai 2004 21:41 Synd (Discuţie | contribuţii)

Diferenţa următoare → Linia 3: Linia 3: Este cunoscut faptul că în anii tinereţii sale, între cca. 1535-1537, Olahus a deţinut funcţia de secretar privat al reginei Maria a Ungariei şi regentă a Olandei. Nicolae Olahus şi-a început cariera politică abia în anul 1542. Două decenii mai târziu, în anul 1562, devine arhiepiscop de Strigoniu şi prin aceasta primat la bisericii catolice maghiare. În această calitate va fi numit guvernator al teritoriilor maghiare de vest, anexate de Habsburgi Imperiului German după desfiinţarea Regatului Ungariei, în urma dezastrului de la Mohács (1541). Este cunoscut faptul că în anii tinereţii sale, între cca. 1535-1537, Olahus a deţinut funcţia de secretar privat al reginei Maria a Ungariei şi regentă a Olandei. Nicolae Olahus şi-a început cariera politică abia în anul 1542. Două decenii mai târziu, în anul 1562, devine arhiepiscop de Strigoniu şi prin aceasta primat la bisericii catolice maghiare. În această calitate va fi numit guvernator al teritoriilor maghiare de vest, anexate de Habsburgi Imperiului German după desfiinţarea Regatului Ungariei, în urma dezastrului de la Mohács (1541).

- În calitate de umanist şi cărturar, Olahus a întreţinut o vastă corespondenţă cu capetele luminate ale epocii, câştigand simpatia şi recunoaşterea lui Erasmus de Roterdam. Lucrările sale cele mai importante, [[Hungaria] şi Attila, redactate, se pare, în perioada şederii în Olanda, oferă preţioase informaţii cu privire la topografia şi istoria Ungariei şi, în special, a Transilvaniei. + În calitate de umanist şi cărturar, Olahus a întreţinut o vastă corespondenţă cu capetele luminate ale epocii, câştigand simpatia şi recunoaşterea lui Erasmus de Roterdam. Lucrările sale cele mai importante, Hungaria şi Attila, redactate, se pare, în perioada şederii în Olanda, oferă preţioase informaţii cu privire la topografia şi istoria Ungariei şi, în special, a Transilvaniei. Versiunea de la data 18 mai 2004 21:41

Nicolae Olahus (1493-1568) a fost un important umanist, istoriograf şi om politic maghiar de origine română. Numele său maghiar Miklós Oláh, îi trădează originea etnică.

Este cunoscut faptul că în anii tinereţii sale, între cca. 1535-1537, Olahus a deţinut funcţia de secretar privat al reginei Maria a Ungariei şi regentă a Olandei. Nicolae Olahus şi-a început cariera politică abia în anul 1542. Două decenii mai târziu, în anul 1562, devine arhiepiscop de Strigoniu şi prin aceasta primat la bisericii catolice maghiare. În această calitate va fi numit guvernator al teritoriilor maghiare de vest, anexate de Habsburgi Imperiului German după desfiinţarea Regatului Ungariei, în urma dezastrului de la Mohács (1541).

În calitate de umanist şi cărturar, Olahus a întreţinut o vastă corespondenţă cu capetele luminate ale epocii, câştigand simpatia şi recunoaşterea lui Erasmus de Roterdam. Lucrările sale cele mai importante, Hungaria şi Attila, redactate, se pare, în perioada şederii în Olanda, oferă preţioase informaţii cu privire la topografia şi istoria Ungariei şi, în special, a Transilvaniei.

Răspuns la Discuţie Utilizator:Synd. --Mihai Andrei 16 decembrie 2005 11:46 (EET)[răspunde]