Discuție:Manolache Costache Epureanu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 17 ani de Rebel

Descendent al unei familii boiereşti cu strămoşi pomeniţi în vremea lui Ştefan cel Mare, Manolache Costache Epureanu era fiul vornicului Ioan Epureanu şi al Catincăi Costache Negel, cu proprietăţi în ţinutul Tutova.

Născut în Iaşi, la 22 august 1820, a fost trimis, la o vîrstă fragedă, la Heidelberg în Germania, unde urmează studiile primare şi secundare. Îşi continuă învăţătura la Berlin, Göttingen şi Jena, unde obţine doctoratul în Drept (1839). Revenit în ţară (1843), primeşte demnitatea de preşedinte al Tribunalului Tutova, pe care o deţine între anii 1844 şi 1846. La 3-5 mai 1848, ia parte la Adunarea de la Blaj, unde semnează programul Prinţipiile pentru reforma patriei (Braşov, 12 mai 1848). Sub domnia lui Grigore Al.Ghica se întoarce la Iaşi. Între anii 1854 şi 1856 este numit preşedinte al Divanului de Întărituri. Apoi, a fost membru în Comitetul Central al Unirii din Iaşi, deputat în Divanul ad-hoc (1857) şi în Adunarea Electivă a Moldovei (decembrie 1858), fiind şi pe lista candidaţilor la domnie. După Unire, a făcut parte din guverne ale Moldovei ca ministru de Justiţie, preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministru de Interne, ministru al Finanţelor etc. Începînd cu anul 1860, a făcut parte şi din guverne ale Ţării Româneşti: preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministru de Finanţe, ministru de Control şi alte funcţii importante. Manolache Costache Epureanu s-a distins ca lider al conservatorilor ieşeni. A încetat din viaţă în urmă cu 125 de ani, la 7 septembrie 1880, la Wiesbaden, în Germania. Evocîndu-l, scriitorul Nicu Gane nota: "Om bun, cinstit, dar fără mare statornicie şi, ca toate naturile de artist, uşor se entuziasma şi uşor de descuraja. La cea mai mică dificultate el se da înlături, părăsind situaţiuni excelente, care ar fi putut să le păstreze". Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 86.107.175.116 (discuție • contribuții).

Din păcate materialul de mai sus intră sub incidenţa drepturilor de autor ale sitului evenimentul.ro, drept pentru care nu poate fi folosit la Wikipedia. --Rebel 9 iunie 2006 09:44 (EEST)Răspunde