Discuție:Mănăstirea Bogdana

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Mănăstirea Bogdana este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
BAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa B pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.


Localizare gresita[modificare sursă]

Am o mare rugaminte catre autorul acestui articol. Manastirea Bogdana este situata in Radauti, judetul Suceava. Nu exista in judetul suceava localitate cu numele Bogdana! Stiu foarte bine ce zic pentru ca sunt chiar din Radauti si cunosc manastirea.

Sper ca voi fi inteles 89.32.156.98 (discuție) 29 august 2008 21:30 (EEST)[răspunde]

Multumesc de observatie, am corectat. Planck (discuție) 1 septembrie 2008 23:20 (EEST)[răspunde]

Mănăstirea Hodoș-Bodrog[modificare sursă]

Mănăstirea la prima atestare a sa din 1177 a fost catolică (benedictină). Mănăstirea actuală, conform unei atestări din 1498, a fost ctitorită la mijlocul sec. XV de către voievodul sârb Dmitar Jakšić de Nădlac. Până în sec. XIX. a rămas în administrarea bisericii ortodoxe sârbe, cu călugări sârbi. Abia după această dată putem vorbi de o mănăstire ortodoxă română. Ceea ce scrie situl Mănăstirii Hodoș-Bodrog este doar o poveste (să nu spun minciună), cu scopul de a atrage turiștii credincioși. Surse : Dumitru Țeicu: Geografia ecleziastică a Banatului medieval. Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2007 (vezi ,,HODOS - Abația Sfântul Apostol Petru,, și ,,HODOS-BODROG - Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului,,) și Lista monumentelor istorice din județul Arad.