Discuție:Liviu Rebreanu/Arhivă

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 18 ani de Mayuma

Voi încerca să adaug o bibliografie critică în lunile următoare

Mayuma | msg. 1 mai 2006 13:36 (EEST)Răspunde

Fie-mi cu iertare, însă în primul paragraf e normal să fie numai datele principale, fără detaliere. Păstrez aici o copie a modificărilor tale, în situaţia în care preferi să mai lucrezi la ea. Detaliile despre opere ar trebui încadrate în articolul cu pricina, iar vreau să insist asupra faptului că Rebreanu nu a scris niciodată o operă intitulată Crăişorul Horia. Iartă-mă dacă par sever, însă am muncit mult la articol şi vreau să ajungă a fi recunoscut drept unul fructuos după consolidările ce urmează. Mulţumesc. --Rebel 1 mai 2006 16:54 (EEST)Răspunde

'''Liviu Rebreanu''' (n. [[27 noiembrie]] [[1885]], comuna [[Târlişua, Bistriţa-Năsăud|Târlişua]], [[judeţul Bistriţa-Năsăud]], d. [[1 septembrie]] [[1944]], [[Valea Mare, Argeş|Valea Mare]], [[judeţul Argeş]]) a fost un romancier, nuvelist, dramaturg şi academician român. Înainte de a publica romane scriitorul şi-a desăvârşit talentul de prozator scriind povestiri şi nuvele. Cea mai cunoscută nuvelă a sa este de bună seamă [[Iţic Ştrul Dezertor]]. [[Ciuleandra]], nuvela sa psihologică cea mai cunoscută va apărea ceva mai târziu. Romancierul a început să scrie romane realiste, în care acţiunea avea loc în decorul unui sat din Transilvania, Liviu Rebreanu a readus problematica ţărănească în centrul atenţiei lumii literare, prin romanul setei de pământ, [[Ion]]. Subtitlul acestuia era „Blestemul pământului, blestemul iubirii” şi anunţa principalul conflict din text, şi a dat unul dintre dintre primele noastre capodopere ale analizei psihologice. După această experienţă literară autorul a scris mai apoi romanul [[Răscoala]], supranumit de [[G. Călinescu]] "roman al gloatei". Un al treilea roman, [[Pădurea spânzuraţilor]], a fost inspirat de un incident autobiografic, fratele său, locotenent în Armata Austriacă, fiind condamnat la moarte şi executat pentru o tentativă de a dezerta din armata Austro-ungară şi a trece în tranşeele românilor ]n timpul Primului Război Mondial. Tema fusese schiţată iniţial în nuvela [[Catastrofa]]. Spre sfârşitul vieţii a scris mai multe romane, poliţiste sau cu subiecte care ţin de zona paraliteraturii, cum ar fi [[Adam şi Eva]], bazat pe tema metempsihozei. Şapte cupluri se reîncarnează în momente istorice diferite,iar textul e închis într-o [[povestire cu ramă]]. [[Gorila]] şi [[Jar]], descriind mediul intelectual şi redacţiile unor ziare interbelice deşi s-au bucurat de succes de public au fost veritabile căderi la critică, iar [[Crăişorul]], o biografia romanţată a lui Horia, care fusese poreclit de locuitorii munţilor Apuseni „Crăişorul munţilor” a însemnat un mini eşec literar. După [[Răscoala]] Rebreanu nu a mai dat nici o capodoperă, toate romanele fiind caracterizate de [[G. Călinescu]] drept inegale . În [[Amândoi]] Rebreanu a încercat să scrie un roman poliţist, descriind o crimă comisă de o servitaore cu instincte criminale. Rebreanu, a fost unul dintre puţini autori români care s-a bucurat de succes de librărie şi a avut o situaţie financiară stabilă din punctul de vedere financiar s-a bucurat şi de onoruri publice şi de recunoaşterea valorii sale, atât de publicul cititor cât şi de critica literară, încă din timpul vieţii. Postum această recunoaştere avea să se transforme într-un veritabil cult, lui Liviu Rebreanu, recunoscut drept un clasic al literaturii române, i s-au consacrat poate sute de studii şi comentarii. Rebreanu a fost şi autorul unui [[jurnal intim]], foarte interesant pentru datele inedite pe care le cititorii le pot afla din biografia autorului.

Sunt de acord, în fond e articolul tău, informaţiile le putem lăsa pe pagina de discuţii. Romanul se numeşte Crăişorul, am verificat în istoria literaturii lui G. Călinescu, şi-l are eraou pe Horea, de aici confuzia mea. Te asigur că acest roman a fost scris de Liviu Rebreanu şi este un roman cu temă istorică. Informaţiile mele sunt de la primă mână adică din istoria literaturii, pe care eu predau la Facultatea de Litere. Eu nu am intenţionat să stric munca ta ci să dau articolului un aspect enciclpoedic şi de istorie literară, pentru că era o simplă cronologie. Dacă crezi că poţi scrie o introducere mai bună be mai guest!

Mayuma | msg. 1 mai 2006 19:50 (EEST)Răspunde