Discuție:Județul Dolj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Flag map of Romania.svgArticolul Județul Dolj este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Stock post message.svg De făcut pentru articolul Județul Dolj: modifică  · istoric  · înnoiește


Câteva lucruri pe care le puteți face:


Judetul de Balta si Doljul[modificare sursă]

@Adrian Corvin:

În textul din aceasta pagina scrie astfel: Cea dintâi mentiune documentara a judetului dateaza din anul 1444, sub denumirea de Judetul de Balta - asezat în Câmpia Dunarii - si care se întindea de la Balta Blahnita - astazi în judetul Mehedinti -, pâna la cea de la actuala comuna doljeana Bistret.

Într-adevar, formularea frazei ne lasa la inceput impresia ca judetul Dolj a existat sub forma de Judetul de Balta. Dar mentiunea legata de intinderea geografica a acestui judet infirma prima impresie: asezat în Câmpia Dunarii - si care se întindea de la Balta Blahnita - astazi în judetul Mehedinti -, pâna la cea de la actuala comuna doljeana Bistret. În acest sens, am onoarea de a te lamuri si prin postarea acestei harti (este un fragment din harta nr.12, pag. 73, autori: Stefan Stefanescu, Dragos Buga, Constanta Rusenescu, Nicola Stoicescu; din România. Atlas istorico-geografic, Editura Academiei Române, București, 1996). Dupa cum bine vezi, judetul a fost reprezentat exact asa cum a fost descris si in textul de mai sus. Judetul de Balta a fost un judet care a cuprins parti din actualele judete Mehedinti si Dolj, iar actualul judet Dolj, cuprinde jumatate din fostul judet de Balta, fiind amplasat mai spre nord-vest. (vezi si harta judetului Dolj). Concluzie: daca punem semn de egalitate intre actualul judet Dolj cu fostul Judet de Balta este ca si cum am pune un semn de egalitate intre actualul judet Calarasi si fostul judet (interbelic si nu numai) Ialomita. Daca nu sunteti de acord cu acest punct de vedere, va rog sa ma lamuriti (dar nu cu insulte, asa cum ati facut in pagina de discutie a articolului Oltenia). --Olahus2 21 martie 2007 17:14 (EET)

Domnule olahus: 1. va rog sa nu ma tutuiti, haideti sa pastram discutia in limita bunului simt, limita pe care ati depasit-o inca de la primul mesaj. 2. cititi si recititi ce scrie la aceasta adresa: www.cjdolj.ro 3. Judetul de balta ocupa 99,9% din actualul judet Dolj, nu are nicio legatura cu "soarta" judetelor ialomita si calarasi..pe harta data de dumneavoastra nu sint determinate granitele judetelor...vedeti si dumneavoastra ca nu va puteti ascunde la infinit lipsa de cunostinte cu ajutorul google-lui....vedeti ca in acel link link explica foarte clar...va trebuie rabdare sa cititi si puterea sa recunoasteti ca ati gresit --Adrian Corvin 21 martie 2007 18:55 (EET)

1.2.3.Adrian Corvin, nu eu sunt cel care a inceput cu insultarea si cu ironizare partenerului de discutuie, asa ca TE rog frumos sa lasi ipocriziile. Eu am fost, intr-adevar primul care TE-A TUTUIT, insa TU mi-ai cerut sa nu o mai fac, drept urmare nu mai mai facut-o, pentru ca apoi tot TU sa fi acela care a inceput sa ma tutuiasca, asa ca nu vad de ce nu TE-AS tutui si eu, domnule Adrian Corvin? Sa STII ca partenerul de discutie IL respecti in primul rand abtinandu-TE de la insulte si de la ironizari GRATUIE, iar in pagina de discutie a articolului Oltenia ai dovedit contrariul.
Dati-mi va rog o sursa in care scrie ceea ce afirmati (adica "Judetul de balta ocupa 99,9% din actualul judet Dolj").
Fraza "nu va puteti ascunde la infinit lipsa de cunostinte cu ajutorul google-lui" este o insulta, domnule Adrian Corvin. Stiiti sa pretindeti bun simt de la altii cu toate ca Dumneavoastra nu sunteti capabili sa va adresati cu repect. Deci, va rog sa-mi indicati sursa, altfel iau drept minciuna gogonata. Cred ca nu ati citit bine textul. Rescriu: asezat în Câmpia Dunarii - si care se întindea de la Balta Blahnita - astazi în judetul Mehedinti -, pâna la cea de la actuala comuna doljeana Bistret. Sursa acestei informatii este exact cea pe care mi-ati dat-o dumneavoastra, domnule Adrian Corvin: www.cjdolj.ro Vreti sa va arat pe harta unde se afla comuna doljeana Bistret? Chiar nu stiiti unde se afla acesta comuna? Domnule Adrian Corvin, deocamdata eu sunt singurul care aduce dovezi in sprijunul afirmatiei sale. Dumneavoastra va concentrati doar pe insultarea partenerul de discutie (probabil in scopul se a--i trezi scaraba acestiua, astfel incat sa renunte). --Olahus2 21 martie 2007 20:56 (EET)

123 dumneavoastra ati inceput cu tutuirea si lipsa de respect dar si cu jignirile, v-am spus ca am o diploma in istorie si v-am lansat intr-un atac furibund impotriva profesorilor de istorie..comunisti..etc Repet pentru a nu stiu cata oara..dumneavoastra ati enumerat judetul de balta si doljul ca doua judetre diferite aflate simultan...nu scrie nicaieri ca era 99% insa suprafetele erau aproximative..IN PLUS TREBUIE SA PRICEPETI ODATA PENTRU DUMNEZEU CA NU AU EXISTAT SIMULTAN CUM V-ATI EXPRIMAT DUMNEAVOASTRA...JUDETUL DE BALTA ESTE PRIMUL NUME AL JUDETULUI DOLJ..chiar daca suprafata nu era perfect identica...ce e greu de priceput..linkul l-ati cautat dumneavoastra cu google si ati priceput bustean..eu v-am atras atentia de la inceput asupra erorii grosolane pe care ati facut-o --Adrian Corvin 22 martie 2007 17:37 (EET)

Domnule Adrian Corvin, dumneavoastră chiar nu înțelegeți ce vă scriu sau doar vă bateți joc de mine? Unde am afirmat, domnule Adrian Corvin, că Județul de Baltă ar fi existat simultan cu Doljul? Am afirmat numai că în spațiul fostului Județ de Baltă există astăzi 2 județe: Mehedinți și Dolj. Este adevărat, da? De asemenea am afirmat că Județul de Baltă nu ocupa decât aprox. jumătate din suprafața viitorului județ Dolj deoarece Județul de Baltă se îndindea doar până la Balta Bistreț. Și acest fapt este adevărat, da? Deci nu văd de ce nu se potrivește comparația dintre Județul de Baltă și Dolj în egală măsură cum s-ar potrivi comparația dintre județul interbelic Ialomița și județul actual Călărași. --Olahus2 3 aprilie 2007 09:57 (EEST)

O presupusa folosire a numelui Dolj in prima jumatate a mileniului 1 AD?[modificare sursă]

O sa vi se para surprinzatoare...ati auzit de "Hervarar saga ok Heiðreks"? http://en.wikipedia.org/wiki/Hervarar_saga_ok_Hei%C3%B0reks ce vorbeste de locuri si evenimente din perioada 150-450 AD. Se mentioneaza la un moment dat urmatoarele: "and the Battle with the Huns takes place on the plains of the Danube (...á vígvöll á Dúnheiði í Dylgjudölum)." Dúnheiði inseamna Dunarea insa Dylgjudölum inseamna Dolj? Sau Tulcea (ma indoiesc, Aegyssus era bine incetatenit ca nume)? Legenda povesteste de mlastini ale Dunarii, caracteristice ambelor judete. Intrebarea mi-am pus-o dupa ce am vazut sfarsitul acestui articol: http://en.wikipedia.org/wiki/Oium#cite_note-22 si informatii despre Cultura Sântana de Mureș–Chernyakhov Bigshotnews (discuție) 21 mai 2012 03:40 (EEST)